Bang om anderen te kwetsen? 4 Vragen die je jezelf moet stellen

Een vriendin vertelde me dat ze nadat ze haar vorige vriend heel erg verdriet had gedaan door bij hem weg te gaan, ze niet meer zo goed durfde te daten. Bang om opnieuw iemand te kwetsen, durft ze liefde eigenlijk niet meer goed toe te laten in haar leven. Een lastige situatie want aan de ene kant voorkomt ze met haar gedrag moeilijkheden, maar aan de andere kant zegt ze ook ‘nee’ tegen mooie ontmoetingen, liefde en meer geluk in haar leven.

Misschien heb jij wel eenzelfde probleem in je liefdesleven. Of ben je bang om vrienden, familie of collega’s te kwetsen als je meer voor jezelf zou opkomen. Er zijn allerlei situaties waarin je bang kunt zijn om iemand te kweten. Maar… Als je voor die ander kiest, kies je vaak niet voor jezelf.

Wat te doen met dit soort keuzedilemma’s? Ik heb vier vragen bedacht die je aan jezelf kan stellen. Ze zullen de situatie verhelderen en je inzicht geven in wat je het beste kunt doen. En het mooie is: dat dilemma is vaak maar een illusie: meestal is er een optie die voor jullie allebei het beste is.

4 Vragen:

1: Weet ik wel echt wat er in die ander omgaat?
2: Wat is mijn intentie?
3: Wat is het daadwerkelijke probleem?
4: Hoe kan ik de ander helpen iets te leren?

In dit artikel pluizen we samen de eerste vraag uit. Onderaan het artikel help ik je verder naar de vervolgartikelen waarin de andere drie vragen worden besproken. Zie het als een korte cursus die je helpt meer vrijheid en liefde te vinden ☺

1: Weet ik wel echt wat er in die ander omgaat?

Zo vaak maken we de fout om aan te nemen dat iemand … (vul maar in!) vervelend zou vinden. En vaak vragen we niet eens aan die persoon zelf of dat wel zo is.

bang om anderen te kwetsen, vier vragen die je jezelf moet stellen - weet je eigenlijk wel echt wat er in de ander omgaat - Commit Happiness Sharable

Elke keer weer kom ik situaties in mijn leven tegen die me hier aan herinneren. Zo gebeurde het laatst dat ik en een jongen – met wie mijn zus al aan het daten was – op elkaar verliefd werden. Whoops. Ik zal er niet te diep op in gaan, maar waar het op neer kwam was dat toen ik het uiteindelijk besprak met mijn zus, we er samen om hebben gelachen. En het voor haar ook geen groot probleem was, omdat ze bij nader inzien sowieso meer vriendschappelijke gevoelens voor hem had.

Durf er over te praten

Een belangrijk punt hier is dat een situatie bespreken het al meteen minder erg maakt. Als je de andere de situatie voorlegt, dicht bij je eigen gevoelens blijft en aangeeft dat je graag wilt weten hoe die ander zich erbij voelt, voelt die ander dat je rekening met hem/haar wilt houden.

Bijvoorbeeld…

Stel dat je na een lange werkdag een afspraak met een vriendin wilt afzeggen, maar bang bent dat zij dit vervelend zal vinden. Dat zou best kunnen als je het op deze manier doet: “Hee, ik heb een heel lange dag gehad en ben heel moe. Zullen we een andere keer afspreken?” Maar stel nu eens dat je het zo doet:

“Ik weet dat we hebben afgesproken voor deze avond en ik vind het altijd heel fijn om me gewoon aan afspraken te houden. Maar ik heb ook een heel vermoeiende werkdag gehad. Als we elkaar nu gaan zien, weet ik niet of ik wel energiek en gezellig kan zijn. Ik wil samen iets besluiten. Hoe zou het voor jou zijn om op een andere dag af te spreken?”

Ander gevoel, toch? Hoe zou het zijn om dit ook toe te passen op dat wat ernstigere dilemma’s in je leven?

Hoe kan je dit concreet toepassen op je eigen leven? Zodat dit artikel je ook daadwerkelijk gelukkiger gaat maken :)! Lees het in het Make it Happen!-vak hieronder.
Lees daarna in deel II de volgende vragen die je jezelf moet stellen als blijkt dat je die ander wél kwetst.

Bewaren