Durf je kwetsbaar op te stellen

Laten zien dat je ergens mee zit is vaak moeilijk. We maken onszelf van alles wijs over dat we ons aanstellen, moeten doorbijten of dat anderen ons zwak zullen vinden als we in hun bijzijn huilen. Waarom is je kwetsbaar durven opstellen eigenlijk belangrijk? En hoe doe je dat dan?

Liefde ontvangen

Ten eerste is je kwetsbaar durven opstellen belangrijk omdat je dan liefde kan ontvangen van anderen. Stel dat je iets vervelend hebt meegemaakt en je vertelt er over aan een vriend, maar je durft niet te zeggen hoe vervelend je het vond, je vertelt bijvoorbeeld niet dat je hebt gehuild of dat je je nu nog steeds verdrietig of boos voelt. Hoe kan die vriend dan weten dat jij steun nodig hebt? In veel gevallen zal de vriend alleen maar opmerken dat het inderdaad een vervelende situatie was, maar hij zal je niet troosten of morgen aan je vragen of het al wat beter gaat. Als je je kwetsbaarder durft op te stellen, zal je dus meer liefde ontvangen uit je omgeving.

Meer inzicht

Ten tweede gebeurt maar al te vaak dat we vergeten dat onze gedachten geen feiten, maar slechts interpretaties zijn. In het vorige voorbeeld had je bijvoorbeeld kunnen denken: ‘Mijn vriend belt niet eens om nog even te vragen of het weer goed met me gaat, blijkbaar vindt hij me niet belangrijk.’ Als je je echter alsnog kwetsbaar durft op te stellen kan de vriend je vertellen dat hij niet door had hoezeer zijn steun nodig was. Weer een probleem opgelost! Veel problemen maken we door ‘voor anderen te denken’ in plaats van zaken open te bespreken, puur omdat we dat niet durven. En dat is natuurlijk zonde want als je je kwetsbaar had durven op stellen, hadden een hoop problematisch onduidelijkheden voorkomen kunnen worden.

Stap 1. Wat durf ik niet?

Als je je kwetsbaarder wilt opstellen, maar dit moeilijk vindt, is het handig te beginnen met wat brainstormen over wat voor situaties je allemaal als eng zou ervaren. Bijvoorbeeld aan een vriend vertellen dat je zijn grapjes over jou niet grappig, maar kwetsend vindt. Of aan je baas vertellen dat je je zo gestrest voelt en de werkdruk niet aankan. Pak pen en papier en schrijf die dingen op. Schrijf ook dingen op die echt zijn gebeurd en wanneer je je niet kwetsbaar durfde op te stellen. Zelf zou ik hier bijvoorbeeld kunnen opschrijven dat ik laatst verdrietig was en niet durfde te huilen in het bijzijn van een huisgenoot en toen naar mijn slaapkamer ‘vluchtte’. Maak een lijst van ten minste tien dingen.

Stap 2. De comfort zone uitbreiden

Je comfort zone is een mentale staat waarin je je op je gemak voelt. Bepaalde situaties vallen in die comfort zone, bijvoorbeeld je tanden poetsen of op de bank zitten in je woonkamer. Andere dingen zijn spannender en vallen daarbuiten. De situaties die je op heb geschreven bij de vorige stap vallen hieronder. Het is mogelijk je comfort zone stukje bij beetje uit te breiden. Door iets te doen dat je eng vindt, kan je vertrouwd raken met soortgelijke situaties en je hier de volgende keer wel bij op je gemak voelen. Kijk nu eens naar je lijstje en pik er iets uit dat je deze week zou kunnen doen en dat je niet al te eng vindt, dit valt wel buiten de comfort zone, maar nog niet in de zogenaamde panic zone. Als je hebt vastgesteld welke situatie aan deze voorwaarden voldoet, komt het moeilijkste gedeelte: het ook echt doen. Ik kan je hier helaas niet bij helpen, je zal jezelf moed moeten inspreken of, en dat is natuurlijk een goede oefening in je kwetsbaar durven opstellen, hierbij hulp vragen aan iemand in je omgeving. Om vervolgens de situatie ook daadwerkelijk op te zoeken en je kwetsbaar op te stellen.

Stap 3. De vruchten plukken

Je hebt nu iets engs gedaan: je hebt je kwetsbaar durven opstellen. Ik hoop dat je al even de tijd hebt genomen om jezelf hiermee te feliciteren, doe dat anders nu. Je hebt namelijk je comfort zone uitgebreid en waarschijnlijk heb je liefde ontvangen of meer inzicht gekregen in de situatie en dus in de wereld waarin je leeft. Neem even de tijd om op te schrijven:

• wat je hebt geleerd

• wat je prettig vond aan de ervaring

• welke soortgelijke situaties je nu sneller zou durven aangaan; dit is het gebied dat je hebt ‘gekoloniseerd’ voor je comfort zone.

Wat je nu hebt opgeschreven zijn de vruchten die je hebt geplukt door je kwetsbaar te durven opstellen. Gefeliciteerd!

Een mens is natuurlijk nooit uitgeleerd. Er zullen altijd nieuwe uitdagingen op je pad komen. Stap vier zou dus zijn om de eerste drie stappen telkens te blijven herhalen. Kijk wat je nog eng vindt, durf je kwetsbaar op te stellen en ontvang daardoor liefde en inzicht. Kortom: groei!