Tips voor meer eerlijkheid in je relaties

Eerder besprak ik de voordelen van eerlijk zijn: minder stress, meer verbinding en zelfacceptatie. In dit artikel wil ik tools aanreiken die het gemakkelijker maken om eerlijk te zijn in relaties – want eerlijker zijn is vaak zo hoogdrempelig dat het niet vanzelf gebeurt.

Besluit hoe je eerlijker wilt zijn

Zorg dat het voor jezelf duidelijk is op wat voor manier je eerlijkheid wilt cultiveren in je relaties. Wil je naar iedereen toe oprechter zijn, of alleen naar specifieke mensen in je leven? Welke onderwerpen zijn nog erg kwetsbaar, en hebben het nodig dat je selectiever bent met de mensen aan wie je het vertelt?

Wees bereid te verliezen

In de meeste gevallen leidt eerlijkheid tot een dieper, echter contact met de betreffende persoon. Maar er zullen ook mensen zijn in je leven die niet op de Ware Jij zitten te wachten. Wees bereid het contact met deze mensen kwijt te raken, in ruil voor veel waardevoller contact met de mensen die wel in de meest oprechte jij geïnteresseerd zijn. Eerlijker worden in relaties is een weg die gepaard zal gaan met ongemakkelijke momenten, angsten die je moet overwinnen en contacten die je kwijt zult raken. Deze obstakels zijn makkelijker te overkomen als je van te voren al besloten hebt dat je ze over hebt voor wat meer eerlijkheid je op zal leveren.

Wees lief voor jezelf

Nu je dit pad bent gegaan, hoef je je niet verplicht te voelen om altijd de waarheid te kunnen zeggen. Vergeef jezelf als het je heel erg vaak niet lukt! Je intentie is belangrijker dan je resultaten, en als je die intentie vasthoudt zul je vanzelf steeds beter worden in eerlijk zijn.

Verlaag de drempel

Wil je eerlijk zijn, maar vind je het lastig op het moment? Begin dan met dit uit te spreken. Vertel dat er iets is dat je graag met die persoon zou willen delen, maar dat je het niet goed durft omdat je je erg kwetsbaar voelt. Geef jezelf toestemming om daarna te vertellen wat je wilt zeggen, maar misschien ook gewoon niet.

Eventueel kun je de ander vragen om jouw de tijd te geven om te spreken. Stel voor dat de ander jou niet onderbreekt en probeert met open houding te luisteren, totdat jij zegt dat je verhaal klaar is. Dit geeft je meteen de ruimte om eerst alle angsten uit te spreken rondom het eerlijker zijn, en daarna pas met de ‘echte’ boodschap te hoeven komen.

Spreek vanuit je hart

Eerlijkheid werkt natuurlijk alleen wanneer je het vanuit je hart doet en bij jezelf houdt, niet wanneer je het gebruikt om dingen van een ander te eisen of als vrijbrief om ongecensureerd alles te zeggen wat eruit moet.

Ben je eerlijk over iets binnen je contact met een ander, richt je dan niet te veel op de ander, maar houd het bij jezelf. Je kunt aangeven wat voor gedrag je van die ander fijn zou vinden, zonder te eisen dat diegene dit voor je doet. Bijvoorbeeld: ‘Ik merk dat wanneer je er een paar dagen over doet om op mijn bericht te reageren, dat me kwetst. Ik ga me afvragen of je onze relatie wel belangrijk vind. Ik word bang dat ik te afhankelijk van je ben. Ik bedoel niet dat ik je wil dwingen om sneller op mijn berichten te reageren, maar dat ik graag met je wil delen hoe ik dit ervaar. Zou je kunnen vertellen wat de reden is dat je niet direct reageert?’

Als meer wilt leren over het liefdevol overbrengen van je boodschap, kan ik je sterk aanraden om eens in geweldloze communicatie te duiken. Wat ik je verder kan aanraden is om altijd voordat je eerlijk bent over een gevoelig onderwerp, jezelf te vragen: ‘wat wil mijn hart zeggen?’