3 Voordelen van eerlijk zijn

Eerlijk zijn in contact met anderen is vaak niet de makkelijkste weg, maar vaak wel de beste. Wat kan eerlijkheid in vriendschappen en relaties je brengen?

1. Meer verbinding

Alleen in dat wat je aan anderen laat zien, kan verbinding en intimiteit plaatsvinden. Dat is logisch; wat je verstopt voor een ander, bestaat voor diegene niet. En dus is het voor die ander niet mogelijk er een connectie mee te vormen.

Als je vijftig procent van jezelf achterhoudt, kan er dus ook maar voor vijftig procent van je gehouden worden. Er kan maar vijftig procent van je gezien, erkend en begrepen worden.

Zo heb ik zelf lange tijd met niemand over mijn seksuele fantasieën durven praten. Toen ik stukje voor stukje meer ‘opbiechtte’ aan vriendinnen, bleken ze vergelijkbare en soms zelf precies dezelfde fantasieën te hebben! Dat had ik van te voren nooit kunnen bedenken. Kun je nagaan wat voor connectie je met iemand voelt als blijkt dat je dezelfde fantasie hebt, terwijl je dacht dat jij de enige gestoorde persoon op de aarde was die het kon bedenken?

In zijn boek De Succescode spreekt Jack Canfield over een oefening die hij tijdens zijn seminars doet: hij laat mensen in kleine groepen hun geheimen vertellen; alle dingen waarvan ze bang zijn dat die door anderen worden afgekeurd. Aan het eind van de oefening vraagt hij de deelnemers hoeveel van hen opgelucht zijn dat ze hun geheimen gedeeld hebben, en hoeveel van hen zich meer vebonden voelden met de anderen in de groep. Bij beide vragen steken alle deelnemers hun hand op.

2. Zelfacceptatie

Pardoxaal genoeg is de beste manier om van gevoelens van schaamte verlost te worden, ze te delen. Als je dit doet bij mensen die je vertrouwt en die laten blijken dat ze je nog steeds accepteren nu ze dit van je weten, is dat een enorme relativering. Elke keer dat je een schaamte deelt en iemand reageert er goed op, wordt de schaamte lichter. Het telkens weer laten zien van mijn schaamtes is voor mij het enige geweest dat nodig was om ze te gaan accepteren! Ik ervaar nu veel dingen niet eens meer als schaamtes, maar gewoon als stukjes van mezelf. Iets wat ik drie jaar terug nooit voor mogelijk had gehouden.

Nog belangrijker dan de acceptatie die een ander je kan geven, is dat je door jezelf te zijn een signaal afgeeft aan jezelf: dat je erop vertrouwt dat alles goed komt als jij je ware zelf laat zien. Daar spreekt natuurlijk een enorme zelfliefde en –acceptatie uit! Zelfs als je het eng vindt om eerlijk te zijn en sterk afkeurt wat je gaat vertellen, zal dit signaal effect op je hebben.

3. Minder stress, meer energie

Ten slotte kan eerlijkheid ook voor minder stress zorgen! Ik merkte op een gegeven moment dat ik me in sociale situaties heel vaak druk maak over dingen waarvan ik denk dat ze opgelost moeten worden voordat ik gemoedsrust kan ervaren. Zo ben ik soms bang dat als ik te enthousiast doe tegen mensen, ze me opdringerig vinden of denken dat ik romantische of seksuele bedoelingen heb. Ik voel dan een druk om me in te houden en niet te vaak initiatief te nemen tot afspreken. Die schijn hooghouden, is vermoeiend en levert stress op.

Terwijl dit vaak helemaal niet nodig is om het probleem op te lossen! Ik kan ook tegen de persoon in kwestie zeggen: ‘Ik vind het fijn om contact met je te hebben, maar ik ben ook bang dat je me opdringerig vindt en je het niet zult zeggen wanneer je wat meer afstand wilt in ons contact.’ En voilá! Vervolgens kunnen we samen afspreken dat die persoon het wel zal aangeven als hij meer afstand wil, zodat ik onbelemmerd mijn enthousiasme voor het contact kan laten zien. Of het blijkt dat diegene eigenlijk ook liever meer contact wil.

Het kost altijd energie wanneer je je anders voor probeert te doen dan je bent, en het levert vaak stress op. Hoe meer je jezelf kunt zijn, hoe meer energie en ontspanning je zult ervaren!

Eerlijker worden

Eerlijkheid brengt je dus meer verbinding, zelfacceptatie en energie! Dus wat als je nu gemotiveerd bent om meer eerlijkheid in je leven te brengen? Het is tenslotte nog steeds niet de makkelijkste weg… Het artikel ‘Tips voor meer eerlijkheid in je relaties’ kan je verder helpen! Als je dieper in wilt gaan op het onderwerp, kan ik je De kracht van kwetsbaarheid van Brené Brown aanraden.

 

[bol_product_links block_id=”bol_55b1e48d4a570_selected-products” products=”9200000010046942″ name=”De Kracht van Kwetsbaarheid” sub_id=”” link_color=”C04E57″ subtitle_color=”C04E57″ pricetype_color=”000000″ price_color=”C04E57″ deliverytime_color=”68A699″ background_color=”FFFFFF” border_color=”ACCEC7″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]