5 Tips voor een relaxter leven

Druk, druk, druk. Er valt iets aan te doen! Hier vijf tips die je leven een stuk relaxter kunnen maken.

1. Schrappen

We doen het niet graag, maar tijd vrijmaken om te relaxen betekent ook activiteiten schrappen. Er zijn genoeg gewoontes die je niet veel opleveren en die je alleen veel tijd kosten, die kunnen we maar beter gewoon afleren. Denk bijvoorbeeld aan tv kijken, je e-mail en facebook tien keer per dag checken of vervelende dingen uitstellen door nog maar een kopje koffie te drinken en uit het raam te staren. Maar er zijn ook grotere dingen waaraan je tijd besteedt terwijl het niet nodig is, bijvoorbeeld een hobby waar je eigenlijk op uitgekeken bent of een vriendschap die je al lang niet meer leuk vindt. Schrap die dingen en houd zo meer tijd over voor belangrijke dingen.

2. Ontspanning

Waarvoor zou je dan tijd moeten overhouden? Voor ontspanning. Als je van jezelf weet dat je er vaak niet aan toe komt, plan het dan in, of maak er een routine van om elke ochtend de hond uitgebreid uit te laten vóór je naar je werk gaat. Andere ontspannende dingen die je kan doen zijn bijvoorbeeld wandelen, sporten, mediteren en tijd besteden met je partner, vrienden of familie.

3. Good enough is the new perfect

Als je een relaxt leven wilt leiden, is de drang naar perfectie echt dodelijk. Het probleem is namelijk dat dingen niet snel perfect zijn. Terwijl goed genoeg ook goed genoeg is. Ik zou je willen uitdagen om eens opzettelijk iets minder goed uit te voeren dan je kunt. Hoogstwaarschijnlijk krijg je helemaal geen kritiek en loopt je leven nog net zo goed als er voor. Als het bevalt, maak er dan een gewoonte van. Doe de dingen niet perfect, maar goed genoeg.

4. Relaxte omgeving

Zorg ervoor dat de ruimte waarin jij leeft ontspannend is. Zet er bijvoorbeeld voorwerpen in die jij met ontspanning associeert zoals een plantje, een Boeddhabeeld of kaarsen. Wat voor voorwerpen geldt, geldt echter ook voor mensen. Als je van bepaalde mensen snel geïrriteerd of gestrest raakt, mijdt die personen dan en omring je in plaats daarvan met relaxte mensen.

5. Zorg goed voor jezelf

Relaxt zijn gaat vreemd genoeg juist heel goed samen met energie hebben. Uitgeput op de bank in slaap vallen is niet precies hetzelfde als relaxen, zorg dus dat je genoeg energie hebt om nog van je relaxte leven te kunnen genieten! Zorg goed voor jezelf: slaap genoeg en regelmatig, eet en drink gezond en ga af en toe sporten om je conditie op pijl te houden. Als je meer wilt weten over hoe je meer energie kunt hebben, lees dan mijn artikel over energieker leven.

Klik hier voor onze online workshop 'Moeiteloos Genieten!'