9 Tips voor een energieker leven

Je komt thuis van je werk en hebt dus vrije tijd, maar het enige wat je ermee kan doen is uitgeput op de bank ploffen en een beetje tv kijken. Tot je gaat slapen en de volgende dag weer wakker wordt gemaakt door wekken. Wie kan er nou niet wat meer energie gebruiken? Ik ga je tien negen geven om energieker te leven!

1. Slaap genoeg

We beginnen maar meteen met de overduidelijkste: genoeg slapen. Dat betekent niet te weinig (minder dan acht uur per nacht), maar ook niet te veel (meer dan tien uur per nacht). Ideaal slaap je negen uur per dag. Als je tussendoor een dutje wilt doen, zorg dan dat je ‘powernap’ een kwartier tot twintig minuten duurt, als je te lang blijft slapen, slaap je al zo diep dat je je alleen maar nog vermoeider voelt als je wakker wort. Als je toch wat langer wilt slapen, slaap dan anderhalf uur zodat je een hele slaapcyclus hebt afgerond. Om goed in slaap te kunnen vallen en goed wakker te kunnen worden is het ook belangrijk om regelmatige tijden te hebben waarop je gaat slapen.

2. Ijzer en vitamine B

Als je niet zo gevarieerd eet heb je kans dat je niet genoeg ijzer en vitamine B binnenkrijgt waardoor je je slapjes gaat voelen en sneller duizelig kan worden. Vooral vegetariërs en veganisten hebben hier snel last van want ijzer en vitamine B zit vooral in vlees, maar gelukkig zit het ook in groene groenten en nog veel meer eten. En je kan het ook altijd nog in pilletjesvorm bij de drogist halen.

3. Juist géén caffeïne

Het klinkt misschien vreemd, maar koffie slurpt juist energie. Als je vaak caffeïnehoudende dranken drinkt went je lichaam daaraan en heb je vervolgens de cafeïne nodig om weer op je oude energieniveau terug te komen. Als je stopt met cafeïne binnenkrijgen (koffie, cola, energiedrink, maar ook zwarte thee waar de soortgelijke stof theïne in zit) zal je de eerste tijd wel wat moeier zijn, maar uiteindelijk zal je je juist en stuk energieker gaan voelen.

4. Beweging geeft energie

Zolang je nog dingen moet doen, bijvoorbeeld werken of het huishouden, kan je het beste niet te veel kleine pauzes nemen. Elke keer dat je op de bank ploft, moet je jezelf immers weer overeind zie te krijgen terwijl als je doorgaat en je steeds meer afkrijgt, dat juist ook wel weer een beetje energie geeft. Blijf dus doorgaan!

5. Sporten

Een goede conditie maakt dat je meer kan zonder lichamelijk moe te worden. Daarnaast kan je je na het sporten ook juist energiek voelen door de endorfine die vrij is gekomen in je hersenen bij lichamelijke inspanning. Als je ‘denkwerk’ moet doen, kan je je na het sporten ook beter concentreren.

6. Mediteren

Mensen die mediteren hebben meer energie, kunnen zich beter concentreren en zijn ook nog eens gelukkiger. Hoewel het wat tijd kost en het in het begin moeilijk kan lijken is het naar mij idee absoluut de moeite waard om het toch even te proberen. Mediteer bijvoorbeeld een week lang elke dag een kwartiertje. Je zal zien dat je als nel de slag te pakken krijgt en dat het ook nog eens heel fijn is!

7. Indrukken beperken

Net zoals kinderen aan het einde van een dagje uit helemaal uitgeput kunnen zijn door alle nieuwe indrukken, kunnen ook volwassenen nog steeds geestelijk moe worden van veel indrukken opdoen. Bepaalde indrukken zijn echter totaal zinloos om op te doen, zoals een telefoongesprek van een vreemde in de trein of de reclameblokken tussen de film door. Als je op zo’n moment realiseert dat je omgeving je onnodig moe aan het maken is, zet dan gewoon het geluid uit of doe je ogen dicht. Sluit je af voor zinloze indrukken.

8. Water

Uitdroging maakt zowel het lichaam als de hersenen moe. Zorg dat je minstens anderhalve liter per dag drinkt en op warme dagen of dagen dat je veel beweegt minstens twee. Dan blijf je lekker actief en fris.

9. Opladen

Altijd 100% energiek zijn is misschien wel erg veel van jezelf gevraagd. Je moet ook nog af en toe opladen! Doe iets wat je leuk vindt of waar je helemaal van ontspant. Energie en relaxen gaan namelijk gek genoeg hand in hand! Als meer wilt weten over relaxt leven, bekijk dan ons artikel met 5 tips voor een relaxter leven.

Een energiek leven bestaat dus uit goed voor jezelf zorgen én uit dingen blijven ondernemen. Hopelijk kan je nu de energie vinden om je tijd goed te besteden. Veel plezier!