3 Redenen waarom je je partner niet wilt veranderen

Je bent al een tijdje aan het daten met een leuke, humorvolle man (ik praat hier voor het gemak vanuit een vrouwelijke, heteroseksuele lezer, maar dit artikel is ook zeker geschikt voor mannen en niet-heteroseksuele vrouwen), alles gaat goed alleen… hij zeurt zoveel over zijn collega’s. Een relatie aangaan met het idee dat je hem dat zeuren nog wel even afleert, is geen goed plan. Waarom niet? Omdat anderen veranderen bijzonder moeilijk is, dit niet het enige zal blijken te zijn wat veranderd ‘moet’ worden en misschien wel het belangrijkste: omdat het de verkeerde manier van liefhebben is.

1. Anderen veranderen is moeilijk

Ten eerste is het bijzonder moeilijk om iemand te veranderen. De enige op wie je echt directe invloed kan uitoefenen, ben je zelf. De ander bijvoorbeeld de gewoonte aanleren naar de sportschool te gaan is geforceerd, vaak onprettig voor de ander en als het al lukt, blijft het om vorige redenen vaak niet lang in stand.

2. Het gaat maar door

‘Als het me eenmaal met pijn en moeite is gelukt hem op te laten houden met zeuren, kan ik hem misschien ook nog wel even wijzen op het feit dat ik het ongezellig vindt als hij de krant leest onder het avond eten. Prima. En dan kan ik misschien ook nog wel even hebben over dat hij niet zo mooi rechtop staat.’ En dat gaat zo maar door. Niet prettig voor hem, en jij zal ook niet snel je peace of mind bereiken.

3. Houden van je partner als geheel

Je partner is een geheel persoon. Al zouden jullie het nog zo graag willen, hij kan zichzelf niet in stukjes opdelen. Je bent dus niet alleen verliefd geworden op zijn leuke kanten, maar ook op zijn minder leuke kanten. Anders zou je verliefd zijn geweest op een halve man! Als je in je relatie het idee blijft houden dat de minder leuke zaken door jou aangepakt kunnen worden, dan hou je van iemand die (nog) niet bestaat. Dan hou je namelijk van je partner met bepaalde illusionele eigenschappen. Je hebt een relatie met een illusionele man. Is dat waar je naar op zoek was in de liefde?

Verandering?

Ik raad het je af dingen aan je partner te willen veranderen. Het is lastig en áls het lukt, ligt de volgende vervelende eigenschap al weer op de loer. Veel mooier is om de ander als een geheel persoon te beschouwen. De volgende keer dat hij zeurt, herinner jezelf er dan aan dat ook dit de man is die jij zo liefhebt.