Overschat jij de liefde?

We groeien op met films over prinsessen die wachten tot ze de ware vinden. We luisteren naar liedjes waarin de zanger ons vertelt hoe incompleet hij is zonder zijn geliefde. Een huwelijk dat duurt tot je dood is een succes, scheiden wordt gezien als een mislukking. Is het terecht om zo’n focus te leggen op de romantische liefde? En doet het ons en onze relaties eigenlijk wel goed?

Het drama van de liefde

Het grootste deel van mijn leven heb ik doorgebracht met de overtuiging dat het pas compleet was als ik een vriendje had. Toen het uit ging met dat eerste vriendje maakte die overtuiging alles één groot drama. Over hem heen proberen te komen terwijl ik zeker wist dat het leven geen zin had zonder hem is het zwaarste proces dat ik ooit heb doorgemaakt.

Liefde als extra

Tot ik anderhalf jaar later bij een concert was en me voor het eerst compleet gelukkig voelde terwijl ik single was. Vanaf die dag was romantische liefde niet langer iets wat ik nodig had, maar een leuke en totaal overbodige extra. Het effect daarvan op mijn liefdesleven? Het werd er een stuk beter van.

Het loslaten van relatiedenken

Ik zou willen dat iemand me tijdens mijn opgroeien eerder had laten zien hoe relatief romantische liefde eigenlijk is. Wanneer je aan jezelf genoeg hebt, hoef je niet meer krampachtig op zoek te zijn naar relaties en bevestiging van anderen. In zijn boek Verslaafd aan liefde noemt Jan Geurtz dit het loslaten van relatiedenken. Je ziet jezelf niet voortdurend als vriendje/vriendin of single (waarbij er in het laatste geval iets mis is). Het hebben van een relatie is gewoon een toestand waar je af en toe wel in verkeerd en af en toe niet. En in beide gevallen kan jij gelukkig zijn.

Loslaten van de duur van een relatie

Deze manier van kijken zorgt ervoor dat we niet meer hoeven te focussen op het behouden van een relatie, maar ons contact met anderen kunnen zien voor wat het is. Een geliefde kan op een bepaald moment enorm veel toevoegen aan je leven, maar wees niet huiverig om diegene los te laten wanneer dat moment voorbij is. Een relatie die eindigt, is niet per definitie een mislukking (en evenmin het einde van jouw geluk). Evengoed kan een relatie die een leven lang duurt, behoorlijk verkeerd zijn.

Geef jezelf vrijheid

Als je onafhankelijk wilt zijn van je relatiestatus, laat het dan dus los om jezelf te zien als single of niet-single. Jij bent gewoon jij. En vanaf daar kun je die ervaringen zoeken die je leven kleur geven, of ze nu romantisch zijn of niet. Of de liefde nu een leven duurt of een dag: je kunt van allebei de gigantische schoonheid inzien.

 

[bol_product_links block_id=”bol_5335ef073760b_selected-products” products=”1001004006534706″ name=”Verslaafd aan liefde” sub_id=”” link_color=”C04E57″ subtitle_color=”C04E57″ pricetype_color=”000000″ price_color=”C04E57″ deliverytime_color=”68A699″ background_color=”FFFFFF” border_color=”ACCEC7″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]