Leef naar je eigen betekenis

Samen een biertje drinken is gezellig, slank is mooi, mensen die elke avond op de bank hangen zijn saai. We hebben met z’n allen bepaalde betekenissen gekoppeld aan bepaalde begrippen. Best handig, maar deze collectieve associaties kunnen ook behoorlijk in de weg zitten. Wat levert het op als we teruggaan naar onze eigen betekenis van deze begrippen?

Jouw Succes

Succes is een goed voorbeeld van een thema waarbij veel mensen een idee najagen dat niet van henzelf is. Voor jou kan succes iets heel anders zijn dan een grote villa, drukke baan en een vermelding in de Quote 500. Misschien voel jij je wel geslaagd als je elke dag een glimlach op iemands gezicht tovert, wanneer je een baan hebt die je plezier geeft of als je drie kinderen gezond en gelukkig opvoedt. Of succes betekent niet één villa voor je, maar twee. Plus een vakantiehuisje op de Bahama’s.

Laat succes niet afhangen van wat algemeen als succes gezien wordt, maar stel vast wat succes voor jou is. Wanneer voel jij je geslaagd? Als je dit duidelijk voor jezelf formuleert, weet je wanneer jij je eigen maatstaven gehaald hebt. Zo voorkom je dat je op een dag wakker wordt in je villa en een knagende leegte voelt. Pas als je jouw succes bereikt, geeft succes voldoening.

Jouw Romantiek

In een aflevering van The Mindy Project droomt Mindy er al haar hele leven van om met haar grote liefde naar het Empire State Building te gaan op Valentijnsdag. Dat is tenslotte de meest romantische plek van de hele wereld.

Wanneer Mindy vervolgens in de rij voor het Empire State Building gedumpt wordt door haar Valentijn, zoekt ze troost bij een vriend. Hij neemt haar mee naar een heel gewoon ogend pizzatentje; dit blijkt echter de plek te zijn waar hij en zijn ex-vrouw elkaar voor het eerst ontmoetten. ‘Je weet niet wat voor jou de meest romantische plek op aarde zal worden,’ zegt hij. ‘Misschien is het wel een kapperszaak of een pinautomaat.’

Wanneer we de door anderen bepaalde ‘meest romantische plek’ loslaten, hoeven we niet langer geforceerd die ene plek na te jagen. Overal waar we komen is plotseling een potentie tot De Grootste Romantiek, en dat maakt de kans een stuk groter dat we die romantiek daadwerkelijk zullen ervaren. Met veel meer spontaniteit en overgave.