Geef jezelf het mooiste jaar dat je je kunt wensen!

Het nieuwe jaar komt er weer aan, voor sommige mensen een tijd voor goede voornemens. Voor mij een tijd om stil te staan bij de vraag: verrijken goede voornemens ons leven of verarmen ze het? En hoe gaan we hier inspirerend mee om?

Een haat-liefde relatie

Zelf heb ik lange tijd geworsteld met alle dingen die ik beter wilde doen in mijn leven: gezonder leven, meer mediteren, minder facebooken. Mijn lijst is eindeloos, en mijn lijst met mislukte pogingen is bijna even lang. Al jaren zitten mijn goede voornemens en ik in een haat-liefde relatie. “Het is toch mooi om het beste uit mezelf te halen? Het is toch goed voor me als ik een beter, gezonder leven creëer? Maar is het zelfverwijt dat gepaard gaat met mijn mislukkingen wel goed voor me? En ben ik eigenlijk wel in staat om mijn gedragspatronen permanent te veranderen?”

De kern van goede voornemens

Tegenwoordig geloof ik weer in de goedheid van goede voornemens. Maar ik geloof ook dat we daarvoor terug moeten naar de kern ervan. Gedragsregels over wie we zouden moeten zijn, gevolgd door teleurstelling als dit wéér niet lukt, zijn volgens mij namelijk niet helemaal waar we werkelijk naar op zoek zijn. Het zijn ver afgedwaalde pogingen om een prachtig doel na te streven: het creëren van het leukste leven dat we onszelf kunnen geven.

Een andere benadering

Voor 2015 neem ik daarom een andere bandering van goede voornemens, en ik hoop je hiermee te inspireren. Ik heb mezelf gevraagd: wat is het mooiste 2015 dat ik mezelf kan geven?

Geven is minder hard, geven is liefde. Het gaat niet meer om wat ik aan mezelf zou moeten veranderen, maar wat ik voor mezelf kan doen. De nadruk ligt op jezelf toestemming geven en speels proberen doelen na te streven, in plaats van per se goed moeten doen.

Ter inspiratie: mijn antwoord

Het mooiste 2015 dat ik mezelf kan geven, is een jaar vol zelfliefde en acceptatie. Waarin ik alleen beter probeer te worden omdat ik daar zin in heb, niet omdat ik niet goed genoeg ben zoals ik ben. Die motivatie zal er op de achtergrond nog wel zijn, maar ik ga mezelf cadeau geven dat ik daar niet meer naar hoef te luisteren.

Een 2015 waarin ik voortdurend tegen mezelf zeg: niets hoeft, alles mag. Ik mag mezelf zijn, ook al is dat awkward. Ik mag maskers opzetten, ook al streef ik altijd eerlijkheid na. Ik mag proberen me mooi te voelen, ook al ben ik daar onzeker over. Ik mag (en nu wordt het moeilijk) uitstellen, ook al zou ik liever harder werken aan Commit Happiness. Ik geef mezelf cadeau dat ik erop vertrouw dat ik wel WIL werken, en dat ik na uren of dagen uitstellen altijd weer terugkom bij dit verlangen en opnieuw probeer om aan de slag te gaan.

Ik mag zo mooi en goed en succesvol en aantrekkelijk gevonden willen worden als mijn knappe zusje, maar ik hoef het niet zijn. Ik hoef het niet te zijn van mezelf. Ik mag zijn wie ik ben, en dat ondanks alle gebreken schitterend vinden.

Nog een kleine toevoeging

Ontdek je na je antwoord dat je toch graag goede voornemens stelt voor jezelf? Misschien heb je dan nog iets aan onze artikelen Bereik je doelen zonder zelfdiscipline of Speech jezelf wat je wilt zijn en 3 Gekke trucjes om jezelf ergens toe te zetten.