Kan ik beter worden in leven?

Heb je wel eens het gevoel dat je verkeerd in het leven staat? Of dat je überhaupt ‘slecht bent in leven’? Zie jezelf dan als een levenskunstenaar. Want dat is wat je bent, dat is wat ieder mens is. Zoals een schilder steeds beter het penseel kan leren hanteren, zo kan ieder mens steeds beter worden in een leven leiden dat in de buurt komt van zijn ideale leven. In dit artikel leg ik uit hoe je kan leren leven aan de hand van het controleren van je denksporen en het opdoen van nieuwe inzichten.

Denksporen

In je hersenen zitten allemaal verbindingen die je zou kunnen zien als paden. Als je een pad vaak beloopt, slijt dat uit en wordt het steeds makkelijker om datzelfde pad te blijven lopen. Het is een denkspoor dat een gewoonte is geworden. Zo’n denkspoor kan negatief zijn (bijvoorbeeld een denkspoor waarbij je altijd uit komt op nadenken over eenzaamheid wanneer iemand iets onaardigs zegt), maar kan ook positief zijn (bijvoorbeeld een denkspoor waarbij je, altijd als het mooi weer is, gaat nadenken over de leuke zomers die je hebt meegemaakt in je leven). Het werkt gelukkig ook nog andersom: als je een pad minder vaak neemt, groeien er planten overheen en wordt het steeds moeilijker begaanbaar tot het uiteindelijk niet eens meer een pad te noemen is.

Paden maken en verwaarlozen

Wat kan je daar nu mee in je eigen leven? Als je vaststelt welke paden wel of niet wenselijk zijn, kan je proberen de juiste paden vaker te bewandelen zodat ze steeds beter begaanbaar worden en je ze uiteindelijk automatisch zal bewandelen. In de psychologie heet dit affirmatie. Ik zal dat uitleggen aan de hand van een concreet voorbeeld: Je zou willen dat je van kleine dingen een heel dankbaar gevoel zou kunnen krijgen. Wat je dan kan doen is iedere dag tijdens je ontbijt drie kleine dingen bedenken die je leuk vindt in het leven en dan hardop zeggen: ‘Daar ben ik echt heel dankbaar voor!’. In het begin is het geforceerd en onwennig, maar als na een tijdje het pad steeds vaker bewandeld is, wordt het de waarheid en zal je ook op andere momenten van de dag jezelf opeens dat denkspoor ‘horen bewandelen’. Als je negatieve paden wilt afsluiten, bedenk dan een positieve ‘omleiding’, maak een nieuw pad dat die vorige kan vervangen en zorg er voor dat dat de meest gebruikte en makkelijkste weg wordt. Zo is het mogelijk om je brein tot het mooie brein te maken dat je wilt hebben. Je brein is een bos, jij bepaalt de paden.

Levensinzichten

Zie de wereld om je heen als een bron van input. Alles wat je tegenkomt in je leven kan je een waardevol inzicht brengen. Je merkt het aan oude mensen, als je de juiste vragen stelt krijg je de ene wijsheid na de anderen te horen. Hoewel je een hoop kan leren van andere mensen is de beste manier van inzichten opdoen ze zelf ontdekken omdat het dan echt jouw levensinzichten zijn en je daardoor meer geneigd zal zijn er ook daadwerkelijk iets mee te doen in je leven. En dat is nu precies waar de kracht ligt van levensinzichten: ze toepassen in je leven en daardoor je leven wezenlijk verbeteren. Gedurende je leven doe je telkens wijsheden op en heb je elke keer weer de kans om ze hun magische werk te laten vervullen.

bij artikel kan ik beter worden in leven

Het leven als proces

Kan je beter worden in het leven? Ja, dat kan. Het leven is een proces. Natuurlijk is het leven niet altijd makkelijk, maar je kan leren de kunst steeds beter onder de knie te krijgen. Je kan de goede denksporen maken en bekrachtigen en je kan de verkeerde denksporen laten vallen. Leven is een vaardigheid en jij kan je die eigen kan maken!