Jij kan wonderen bewerkstelligen!

Kunnen we licht maken? Kan de mens vliegen? Kunnen we lopen op de maan? Lange tijd leken al deze dingen onmogelijk, maar de wonderen gebeurden: Thomas Edison liet de eerste gloeilamp branden, de Gebroeders Wright bouwden een vliegtuig, en Neil Armstrong zette als eerste een voet op de maan.
Kan jij wonderen bewerkstelligen? Jazeker, het bewijs komt alleen nog. Of misschien heb je al lang wonderen bewerkstelligd, maar ben je je daar niet van bewust.

De omvang van een wonder

‘De wereld veranderen’ vinden veel mensen idealistisch en onrealistisch klinken. ‘We kunnen nu eenmaal niet allemaal Mahatma Ghandi of Luther King zijn. En al helemaal niet van de ene op de andere dag.’ Dat zou best eens kunnen kloppen. Maar leggen we de lat dan niet zo hoog dat het inderdaad al meteen geen zin meer heeft om nog ergens naar te streven?

Ten eerste kan een wonder er jaren over doen om te voltrekken en in die jaren allerlei tegenslagen ontmoeten. Edison heeft meer dan 10.000 gefaalde pogingen gedaan voor hij de gloeilamp liet branden. Hou dus vol en laat je wonder langzaam groeien als het niet in één dag lukt.

Ten tweede denkt men vaak de gehele wereld te moeten veranderen om de wereld te kunnen verbeteren. Niets is minder waar want alleen al het verbeteren van jouw kleine stukje wereld, is het verbeteren van de wereld! Een verdrietige vriend helpen, door een lobbyactie het beleid van jouw gemeente milieuvriendelijker maken of muziek spelen waarvan anderen genieten, het zijn stuk voor stuk wonderen. Wonderen zijn er in verschillende formaten. En daarom is iedereen in staat een wonder te bewerkstelligen. Ook jij!

Een zee van tijd

In tegen stelling tot veel andere dieren, heeft de mens heel veel tijd. Ik ben op dit moment negentien. Dat is jong voor een vrouw die opgroeit in een welvarend land en ik heb dan ook het gevoel dat ik nog bizar veel tijd heb. Ik kan me niet eens voorstellen hoe het is om nog vijftig volle jaren te mogen meemaken. Er kan nog zo veel gebeuren! Maar zelfs als je al zestig bent, ligger er nog ontzettend veel dagen voor je! Waarvan je ieder uur de mogelijkheid hebt om nieuw dingen te leren, nieuwe ervaringen op te doen, nieuwe dingen te proberen, dromen na te jagen en wonderen zicht te laten voltrekken!

Ondenkbaar veel mogelijkheden

In die zee van tijd bevinden zich ondenkbaar veel mogelijkheden. Het menselijk leven kan heel verrassende wendingen nemen, zelfs de nabije toekomst is niet te overzien. Daarom zou het onzin zijn om te zeggen dat je bijvoorbeeld niet een medicijn tegen kanker kan ontwikkelen. Want misschien wordt je wel rijk en laat je je eigen laboratorium bouwen. Of misschien krijg je nog wel de kans geneeskunde te studeren en vind je na jaren ploeteren het medicijn plotseling uit. Dit zijn slechts twee van de talloze mogelijkheden. Natuurlijk is het wel verstandig om bij het maken van plannen rekening te houden met de meest waarschijnlijke gang van zaken. Maar het zou onzinnig zijn dit als de enige mogelijkheid te zien, en daarom jouw hoop op iets beters het raam uit te gooien. Laat de hoop leven en houd je ogen open voor mogelijkheden.

Geloven en doen

Ze zeggen wel eens: ‘Wonderen bestaan zolang jij er in gelooft.’ Als je inziet dat iedereen in staat is een wonder te bewerkstelligen en dat jij heel veel tijd en mogelijkheden hebt, is de kans groot dat je je daardoor ook anders gaat gedragen. Omdat je in jezelf gelooft, durf je te dromen, ga je uitdagingen aan en sta je open voor onverwachtse mogelijkheden. En dát is precies hoe je wonderen bewerkstelligt!