Vergroot je motivatie

Of het nu is voor je eigen bedrijf of je studie, jezelf aan het werk zetten is voor velen van ons een grote opgave. Waarom is het zo moeilijk om in actie te komen? Behalve onze liefde voor bankhangen en energie-efficiënt de dag doorkomen, is werken soms ook gewoon te moeilijk. Overdonderend. Veeleisend. Maar kun je misschien ook werken op zo’n manier dat het je energie oplevert in plaats van kost?

MicroMovements

Het is lastig om in actie te komen, dat moeten we dat zo laagdrempelig mogelijk maken voor onszelf! Een geweldige manier daarvoor zijn de MicroMovements, waar SARK het in haar boek Make your creative dreams real over heeft. Micromovements zijn taken van minder dan vijf minuten, die je toch verder helpen met een project. Bijvoorbeeld het bedenken van een onderwerp, een mailtje sturen, je werkmateriaal klaarleggen. Of misschien zelfs gewoon: achter je bureau gaan zitten.

Het idee van de MicroMovements is dat ze zo klein zijn, dat je er makkelijk aan kunt beginnen. Maar als je eenmaal begonnen bent, is het vaak opeens best eenvoudig om door te gaan! Zo doe je toch meer dan alleen die ene taak, hoewel je dat van te voren veel te veel moeite had geleken. Essentieel hierbij is echter wel dat je als je toch stopt na één MicroMovement, je ook tevreden bent met jezelf. Hoe we dit doen laat ik je in dit artikel zien: door de bazige manager te ontslaan, en er een positiever figuur voor op de plek te zetten.

De bazige manager

De leukste werkgever om voor te werken, is eentje die jou en je werk waardeert. Uit onderzoek blijkt dat mensen vaak zelfs meer behoefte hebben aan complimenten en erkenning, dan een loonsverhoging!

Maar hoe zijn we als werkgever voor onszelf? Meestal lijken we meer op een bazige, ambitieuze manager die nooit tevreden is omdat er altijd harder gewerkt moet worden. Je hebt de vaat gedaan? Mooi, maar er moet vooral ook nog gestofzuigd worden. Je hebt een hoofdstuk van je scriptie af? Laten we dan snel doorgaan met het wegwerken van die overvolle inbox…

Een knuffelmanager inhuren

Geen wonder dat als we onszelf zo afblaffen, we niet graag willen werken. Tijd om onze innerlijke baas te vervangen voor een knuffelmanager die complimenten te over heeft! Spreek met jezelf af dat elke keer als je een taak gedaan hebt – hoe lang je hem ook hebt uitgesteld en hoe lang je er ook over deed – je jezelf even toejuicht. Speel een juichgeluid af op youtube of geef jezelf een compliment.

Dit kan in het begin heel nep voelen, zeker als je helemaal niet trots op jezelf bent. Als je volhoudt verdwijnt dat echter steeds meer op de achtergrond, focus je meer op wat je wel gedaan krijgt en ga je ook echt meer voldoening ervaren op je werkdagen! Geef je hersenen even de tijd om zich te herprogrammeren.

Gaat het dan niet mis?

We zijn vaak bang dat als we niet streng genoeg zijn tegen onszelf, we niets meer doen. Het tegendeel is echter waar. Negatief zijn over onze productiviteit, maakt dat we werken gaan associëren met iets negatiefs en iets waarin we voortdurend tekortschieten, wat natuurlijk zorgt voor meer uitstelgedrag en ellende. Als je jezelf beloont voor je werk, is het nog niet direct vrij van obstakels, maar wordt het in ieder geval leuker en daarmee makkelijker om ermee bezig te zijn.

 

[bol_product_links block_id=”bol_54a26de46a8d2_selected-products” products=”9200000034633918,1001004006546163″ name=”Aangeraden boeken” sub_id=”” link_color=”C04E57″ subtitle_color=”C04E57″ pricetype_color=”000000″ price_color=”C04E57″ deliverytime_color=”68A699″ background_color=”FFFFFF” border_color=”ACCEC7″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]