Bang dat je een project niet aankunt?

Daar zit je dan verlamd achter je bureau. Je weet dat je aan een project moet werken, maar je hebt niet het vertrouwen dat het je ooit gaat lukken. Hier een plan van aanpak dat je kan helpen om toch door te gaan op die onzekere momenten: kies eerst één taak, bepaal of je die kunt volbrengen en als dat zo is, zet dan door totdat je de gehele taak volbracht hebt.

Stap 1: Kies één taak en blijf daarbij

Een project bestaat vaak uit meerdere taken. Juist wanneer je moeite hebt met een project, is het belangrijk om je op één taak te blijven richten totdat je deze volbracht hebt. Weerhoud jezelf ervan om, wanneer de onzekerheid toeslaat, direct aan een volgende taak op je to-do list te beginnen. Dit kan even een opgelucht gevoel geven, maar een nieuwe taak kan ook misgaan en nog meer frustratie of onzekerheid geven. Bovenal moet de taak die je nu aan het ontwijken bent, uiteindelijk toch gebeuren en dat zal je een onprettig gevoel op de achtergrond geven. Kies dus voor één taak, blijf daarbij en maak je even niet druk om de rest van het project.

Stap 2: Bepaal of je je taak ooit kunt volbrengen

Je bent bang dat je je huidige taak niet aankunt. In deze stap gaan we onderzoeken of dit klopt of niet, zodat we weten of we moeten proberen om de taak te volbrengen (stap 3).

Als je geluk hebt, zijn er mensen met dezelfde capaciteiten als jij die een vergelijkbare taak al eens afgerond hebben. Omdat het hen gelukt is, weet je dus dat het jou (uiteindelijk) ook wel moet lukken, ook al mis je misschien dat vertrouwen.

Er zijn ook  taken die je niet zullen lukken omdat je niet de nodige kennis, vaardigheden of middelen bezit. In dat geval heb je twee opties. Je kunt de juiste kennis en vaardigheden leren en de middelen verkrijgen óf de taak uitbesteden aan iemand die al deze nodige capaciteiten al wel bezit. Schat bij deze afweging in hoeveel moeite het je gaat kosten om jezelf te trainen en hoe waardevol het geleerde in de rest van je leven gaat zijn.

Het kan ook zo zijn dat je zo’n pionier bent dat er nog nooit iemand ook maar iets enigszins vergelijkbaars gedaan heeft als jij nu wilt gaan doen, waardoor je geen idee hebt of dit je zal lukken. Gefeliciteerd! Je staat aan het zinderende begin van iets spannends! Voor jou geldt: door naar stap 3 om garantieloos uit te proberen – totdat je een punt bereikt waarop je het investeren niet meer de moeite waard vindt of het niet meer aankunt.

Stap 3: Doorzetten

Je weet nog helemaal niet hoe je het aan moet pakken, maar één ding is na stap 2 zeker: je komt er niet onderuit en je wilt er ook niet onderuit. Je kunt er uren of weken over doen, maar er is er een taak die je uiteindelijk gaat volbrengen.

Vertrouw in dit stadium op de kracht van doorzetten: als je niet opgeeft, móet het uiteindelijk wel lukken. Er is dus geen reden om je zorgen te maken, wel een reden om nu actie te ondernemen totdat je slaagt (of even pauze nodig hebt). Actie ondernemen is de enige manier waarop er iets aan je huidige situatie gaat veranderen.