Bereik je doelen zonder zelfdiscipline

In dit artikel wil ik iets naar beneden halen, namelijk zelfdiscipline. Zelfdiscipline staat op een enorm voetstuk als het gaat om goede voornemens; we denken vaak dat het absoluut noodzakelijk is om te slagen. De wereld is echter mooier dan dat! Ook als je nauwelijks wilskracht hebt, kun je ervoor zorgen dat je je doelen bereikt.

De weg van afzien (en opgeven)

Zelfdiscipline is zeker een goede en effectieve manier om je doel te bereiken. Maar het is voor de meesten van ons ook de allerzwaarste manier.

Stel je voor dat je aan het begin van een weg staat die naar jouw doel leidt; een modderig zandpad overgroeid onkruid. Je kunt zeggen; er zit niets anders op dan mijn wilskracht te tonen, en twintig kilometer af te leggen terwijl ik wegzak in de blubber en mijn huid voortdurend opengehaald wordt door de braamstruiken.

Veel succes, want de kans is erg groot dat je opgeeft. Na een paar honderd meter al je kracht gebruiken, wordt de lichamelijke pijn en geestelijke uitputting steeds aanweziger. En ga je je afvragen hoe belangrijk het eigenlijk was dat je deze hele weg af zou leggen… Voor je het weet keer je om en sta je weer waar je begonnen was.

De makkelijke weg

Natuurlijk zijn er ook de helden die ondanks het lijden wel hun doel kunnen bereiken. Maar waarom zou je? Het kan namelijk veel makkelijker. Neem een kapmes mee om al die struiken te lijf te gaan. Of beter nog; huur mensen in die al die struiken komen wegsnoeien. Vraag een goede vriend samen de wandeling te maken. Neem een rugzak mee met proviand. Er zijn zoveel dingen die je ter voorbereiding kunt doen om de wandeling makkelijker en leuker te maken!

En voor je het weet loop je die 20 kilometer fluitend. Nog steeds een hele afstand natuurlijk die ook wat van je vergt, maar wel goed te doen.

Helden en lafaards

In onze cultuur kan best neerbuigend gedaan worden over het nemen van de weg met de minste weerstand. Alsof deze weg minder waard is en jij als persoon zwak bent wanneer je hem moet nemen.

Niets is minder waar. Het getuigt van kracht en intelligentie dat je besluit een eenvoudigere weg te nemen. Omdat deze weg even goed naar Rome leidt, en je waarschijnlijk nog eerder aankomt ook.

Ter illustratie

Als voorbeeld wil ik je graag vertellen wat ik heb gedaan toen ik besloot meer te willen bewegen.

De standaard methode: Elke dag 1 uur fitnessen en mijn wilskracht gebruiken om ervoor te zorgen dat ik elke dag kom opdagen terwijl ik helemaal niet van fitnessen houd.
Kans van slagen: laag

In plaats daarvan deed ik het volgende:
– Een sport kiezen die ik leuk vind
– Vrienden vragen om samen te gaan sporten
– Apps downloaden die me aanmoedigen
– Websites zoeken die me punten geven voor elke kilometer die ik ren
– Het prettigste tijdstip op de dag uitkiezen om te gaan sporten
– Een playlist maken met motiverende muziek
– Dagelijks podcasts luisteren over een gezonde levensstijl

En er zijn zoveel meer dingen die ik zou kunnen doen, the sky is the limit! Nu sla ik nog steeds wel eens een dag over, maar ik beweeg veel meer dan ik had gedaan wanneer ik puur op wilskracht had moeten werken.

Blijf experimenteren

Raak vooral niet ontmoedigt als het je na een aantal veranderingen nog steeds niet lukt om je aan je voornemens te houden. Elke keer dat je merkt dat er niets van je doel terecht komt, is dat een teken dat je nog iets kunt verzinnen om de weg makkelijker te maken! Blijf net zolang sleutelen tot je het zo makkelijk voor jezelf hebt gemaakt dat het haalbaar is met de hoeveelheid zelfdiscipline die je al bezit.

Succes!