Minder moeten, meer genieten

Herken je het gevoel dat je ‘iets moet doen’, ‘ergens mee bezig moet zijn’? Dan wel omdat je je anders waardeloos voelt, dan wel omdat je bang bent dat ‘alles anders in de soep loopt’? Dan is dit artikel voor jou! Ik ga je meenemen langs aan paar inzichten rondom dingen moeten doen. En daarna zal ik je helpen deze overtuiging waarmee je jezelf alleen maar in de weg zit los te laten.

Is het waar dat je dingen moet doen?

Het is begrijpelijk dat we dat denken, het zin ingebakken in ons economische systeem (productiviteit = goed: hoe meer je doet hoe beter) en van jongs af aan krijg je het op school geleerd (hoe meer sommetjes je hebt gedaan, hoe beter). Zelf je ouders hebben het je waarschijnlijk onbewust aangeleerd, want een kind dat meditatief niets aan het doen is, is natuurlijk zorgwekkend (ga maar snel een kleurplaat maken!). Maar is het objectief gezien waar dat je ooit iets absoluut zou MOETEN doen? … Echt?

Stel je voor…

Geloven in dat we dingen moeten doen maakt ons gestrest. En herken je ook dat je je schuldig voelt als je een tijdje minder (efficiënt) dingen hebt gedaan? We gaan door al dat plannen enorm in ons hoofd zitten in plaats van in ons lichaam en het hier & nu. En is het je wel eens opgevallen dat de lijst eigenlijk nooit op raakt?

Wie zou je zijn zonder de overtuiging dat je van alles de hele tijd moet? Je zou relaxter zijn. Je zou meer kunnen genieten van de bloemen aan de kant van de weg. Je zou de tijd nemen om op de bank te zitten en even helemaal niets te doen en gewoon bij jezelf aan te komen. Er zou meer harmonie, geluk en vertrouwen in je leven zijn.

Aan jou de keus! ;)

Maar gaat dan niet alles mis?

‘Maar loopt dan niet alles in de soep?’ vraagt ons angstige ego zich af. En misschien denk je nu wel aan een persoon uit je leven die van alles niet (op tijd) doet en daarom zichzelf allerlei problemen op de hals haalt. Meestal zijn dat soort mensen echter mensen die wel geloven dat ze iets moeten doen, maar het gewoon niet doen (bijv. omdat ze bang zijn het niet te kunnen).

Vanuit de andere mindset – die waarbij je gelooft dat je zowel iets mag doen als niets mag doen – gaat er niets mis. Lees de alinea’s hieronder om te leren waarom alles gewoon goed blijft gaan.

Spelen

Als je écht los laat dat je iets moet doen, betekent dat helemaal niet dat je eindigt als een mediterende monnik in een grot. Het betekent dat dat wat je nog wel doet, doet uit pure inspiratie. Doen wordt weer spelen, net als toen je een kind was. Want denk daar eens aan terug, toen hoefde je ook niets, maar je deed juist reuze veel!

spelen betekent alleen nog handelen vanuit pure inspiratie - laat dingen moeten doen los - commit happiness sharable

Doe alleen wat goed voelt

De reden dat allen doen wat goed voor je voelt zo eng kan klinken, is omdat er inderdaad bepaalde dingen dan niet meer gedaan worden. Het zou zomaar kunnen dat je er achter komt dat je eigenlijk helemaal geen baan meer wilt waarvoor je om 7 uur je bed uit moet. Dat is eng! En ook ontzettend leuk! Want het opent deuren naar nieuwe wegen in je leven, wat zou je kunnen gaan doen wat je wél echt leuk vindt en waarvoor je niet om 7 uur op moet? Het is allemaal maar een spelletje, ontspan er in.

De kracht zit er in te beseffen dat je helemaal niet wilt voeden waar je geen plezier aan beleeft. Als je je bijvoorbeeld verplicht voelt op berichtjes te reageren van vrienden met wie je eigenlijk al een tijd lang niet zulk plezierig contact meer hebt, houd je die relatie alleen maar in stand en creëer je nog meer van dat soort berichtjes voor jezelf in de toekomst.

Bevrijd jezelf van de overtuiging

Ook al kan het nog zo echt lijken dat iets moet ‘omdat anders …’, het blijft maar een overtuiging die je nu zomaar voor waar aanneemt. Als we er echt een over na durven denken wat er in het ergste geval zou kunnen gebeuren, blijkt het vaak helemaal niet zo erg te zijn. Bevrijd jezelf! De eerst stap van loskomen van een oude overtuiging is je realiseren dat het maar een overtuiging is, een geloof, niet een waarheid. Lees hier onder bij Make it Happen veder hoe je jezelf bevrijd.

Bewaren