3 Principes van doelen behalen

Of ze nou materieel of immaterieel zijn, we hebben allemaal onze doelen. Die zijn niet altijd even makkelijk. Het kan iets heel groots zijn of iets heel moeilijks. Wel vallen de doelen altijd uiteen in allerlei tussendoelen, die zijn vaak al wat makkelijker. Vraag blijft: hoe zorg je dat je vooruitkomt? Of vooruit blijft gaan? Er zijn drie principes van doelen behalen die de antwoorden vormen op deze vragen: 1. de juiste richting, 2. bewegen en 3. motivatie & doorzettingsvermogen.

1. De juiste richting

Andy Stanley beschrijft het heel treffend in zijn boek The Principle Of The Path: Met de juiste intenties bereik je niet altijd de juiste bestemming, als je echter de juiste richting aanhoudt, bereik je de juiste bestemming of je het nu wilt of niet. Stel dat je je in Noord-Amerika bevindt en je wilt naar Zuid-Amerika, dan kan je nog zulke goede intenties hebben, maar als je dan naar het oosten reist, zal je er niet komen. Waar het om gaat is dus de richting. Waar bevindt zich jouw doel? Waar bevind jij je nu en welke richting wil je dus op gaan?

2. Beweeg

Als je vooruit wil komen, zal je moeten bewegen. Zo simpel is het. En het maakt niet eens uit of je grote stappen neemt of kleine, zolang je maar stappen blijft nemen. Stel dat je een boek aan het schrijven bent, maar je hebt een dood punt bereikt, dan kan je niets meer doen tot je plotseling een geniale inval krijgt – die geniale invallen laten echter vaak lang op zich wachten. Of je kan scènes herlezen en scènes schrijven waarvan je vanaf het begin al denkt dat het niets zal worden, doe in ieder geval iets! De kans dat je over dat dode punt heen komt is bij de tweede strategie een stuk groter dan bij de eerste. Blijf dus in beweging.

3. Motivatie & doorzettingsvermogen

De meeste dingen begin je vanuit motivatie. Je wílt graag afvallen, die promotie krijgen, de vierdaagse lopen, deze studie volgen enzovoorts. En dan is er opeens een moment waarop het even niet leuk meer is. Een blokkade noem ik dat. En op zo’n moment moet je heel even doorzetten. We zijn snel geneigd te denken: ‘Oh, deze studie is toch niets voor mij,’ of ‘wandelen is toch niet zo leuk als ik dacht,’ maar dat er blokkades zullen komen op het pad naar ieder willekeurig doel is eerder een garantie dan een uitzondering. Gelukkig is het vaak niet zo erg als we denken. Als we heel even doorzetten en door de blokkade heen breken, belanden we weer in een nieuwe periode van motivatie en blijkt de studie toch wel de juiste keuze te zijn en het wandelen toch wel een heel fijne sport. Vooruitkomen is dus een combinatie van motivatie & doorzettingsvermogen.

3 Principes van doelen behalen

Van begin tot eind

Je neemt vol motivatie de eerste stappen op een nieuw pad. Bedenk echter wel eerst of die stappen de juiste richting op gaan, want puur intentie is niet genoeg. Zorg daarna dat je in beweging blijft, ook al zijn het maar kleine stappen. Als je een blokkade tegenkomt, gebruik dan je doorzettingsvermogen om daardoor heen te breken en vervolg met hernieuwde motivatie weer je pad. Als je op deze manier blijft bewegen in de juiste richting, is er geen andere uitkomst mogelijk dan dat je je doelen realiseert.