Hoe voer je een goed gesprek? 4 Tips

Wat bedoel ik met een goed gesprek? Een gesprek dat niet over koetjes en kalfjes gaat, maar waarin je de diepte in duikt. Een gesprek waarin je elkaar echt leren kennen en waarin je een band met elkaar opbouwt. Zo’n gesprek kan gaan over een onderwerp dat jullie allebei interesseert of over iets heel persoonlijks. Maar hoe zorg je ervoor dat gesprekken de diepte ingaan? En hoe kan je de ander een veilig gevoel geven?

1. De goede instelling

De juiste intentie is al het halve werk. Stel je nieuwsgierig, vriendelijk en open op. Bedenk dat de ander ‘een hele wereld in zijn hoofd heeft zitten’. Die wereld kan jij gaan ontdekken. Je gesprekspartner weet allerlei interessante dingen die jij niet weet en je hebt nu de mogelijkheid om van alles te leren en delen. Maar laat je niet enkel door nieuwsgierigheid overheersen, vriendelijkheid is ook heel belangrijk. Hou in de gaten hoe de ander zich voelt en probeer hem of haar zich prettig te laten voelen. Dat kan je doen door een vriendelijke blik, instemming, mededogen en geïnteresseerde vragen. Stel je naast nieuwsgierig en vriendelijk ook open op. Als jij jezelf bloot durft te geven, zal de ander dat ook sneller doen. Zo leer je elkaar pas echt kennen.

2. Luister

Ken je die gesprekken waarin je iemand een probleem toevertrouwt en de ander komt nog voor je bent uitgesproken op de proppen met allerlei ongevraagde adviezen of zegt: ‘Oh zoiets heb ik ook een keer gehad..’ en begint een verhaal te vertellen dat totaal niet op jouw situatie lijkt? Het zal misschien overbodig klinken, maar het is echt heel belangrijk om naar de ander te luisteren. En daarmee bedoel ik dus niet nadenken over wat jij zal gaan terugzeggen, maar daadwerkelijk hóren wat de ander zegt en enkel proberen te begrijpen wat hij of zij je probeert te vertellen. Het is niet erg als hierdoor zo nu en dan een stilte valt. Je zal dan misschien niet altijd direct weten wat je moet terugzeggen, maar de ander zal zich wel meer gehoord voelen en ruimte ervaren om zijn hele verhaal te doen.

3. Stel vragen

Het lijkt in deze maatschappij soms wel alsof we overal een mening over moeten hebben, vaak nog voordat we überhaupt de tijd hebben genomen ons in het onderwerp te verdiepen. Zo ook in gesprekken. Probeer aan het idee te wennen dat je helemaal niet overal een mening over hoeft te hebben. Je zal merken dat gesprekken er veel beter op worden als je in plaats daarvan veel vragen stelt. Zo voorkom je dat er een discussie ontstaat of dat één van de twee zich onbegrepen voelt. Door vragen te stellen leer je elkaar juist steeds beter te begrijpen. En als je daarna nog een mening vormt, zal die veel gefundeerder zijn.

4. Gebruik lichaamstaal

Er zijn natuurlijk hele boeken over lichaamstaal geschreven, maar de belangrijkste twee dingen zijn een open houding en spiegelen. Met een open houding bedoel ik een vriendelijke gezichtsuitdrukking, geen gekruiste armen of benen en je blik gericht op de persoon met wie je praat. Spiegelen betekent dat je je eigen lichaamshouding op die van de ander probeert te laten lijken, je legt bijvoorbeeld je handen in je schoot als de ander dat ook heeft. Wetenschappers hebben laten zien dat iedereen in zijn hersenen spiegelneuronen heeft. We zijn hierdoor geneigd mensen om ons heen te spiegelen, zo gaap je vaak als je iemand anders ziet gapen. Nu is het zo dat we mensen die we mogen meer spiegelen, als jij je gesprekspartner spiegelt, zal hij of zij dus onbewust het gevoel krijgen dat jij hem of haar mag.

In het kort

1. De goede instelling: nieuwsgierig, vriendelijk en open.

2. Luister: let op wat de ander zegt in plaats van in je hoofd vast antwoorden te formuleren.

3. Stel vragen: probeer de ander echt te begrijpen in plaats van meteen je eigen mening te vormen.

4. Gebruik lichaamstaal: heb een open houding en spiegel de ander.

Veel plezier!