Hoe kan je kritiek geen pijn meer laten doen?

Doodsangst?! Ja, echt.

Laten we beginnen bij het begin: Waarom doet kritiek zo’n pijn? Toen we nog baby’s waren, waren we volledig afhankelijk van onze ouders/verzorgers. Als zij ons niet meer leuk zouden vinden, zouden ze ons kunnen verwaarlozen en zouden we simpelweg dood gaan. Natuurlijk zijn we nu volwassenen die voor zichzelf kunnen zorgen, maar toch schrikken we nog steeds als iemand ons wijst op iets dat we verkeerd doen. We zijn bang dat de ander ons afwijst, en er niet meer voor ons wilt zijn. Angst voor kritiek is dus in wezen doodsangst.

De voordelen van kritiek

Laten we er nu eens rationeel naar kijken. We zullen niet doodgaan, en er zal ook niets anders verschrikkelijks gebeuren wanneer we wat kritiek krijgen. Degene die je bekritiseert wijst meestal niet eens jou als persoon af, maar slechts een stukje gedrag van je. Elke keer dat je wat leert van negatieve feedback, maakt je bovendien tot een sterker en meer ontwikkeld persoon. Toch lijkt met het beseffen hiervan, het probleem niet gelijk opgelost.

Toch gekwetst

Zo merkte een partner laatst op dat ik me heel dominant kan gedragen als ik me gehaast voel. Hij zei er iets van toen het gebeurde, ik had meteen door dat hij gelijk had en verontschuldigde me. Ik nam me voor er beter op te letten. En toch voelde ik me niet zo goed en was zelfs een beetje geneigd me juist van hem af te keren. Hoe goed ik me rationeel gezien ook besefte dat hij nog steeds van me hield en ik er gewoon wat van kon leren, emotioneel voelde ik me gekwetst.

Liefde

Het is het fijnst om je niet alleen rationeel te beseffen dat jij als persoon niet bent afgewezen, maar dit ook emotioneel te voelen. Dat gebeurt als de ander ook iets liefs voor je doet, naast het geven van de kritiek. Als je kritiek goed opneemt, gebeurt dit meestal vanzelf. Zo voerde ik in bovenstaand onderdeel er later nog een goed gesprek met hem over, waarin ik aangaf er op te willen gaan letten. En ik uitte dat ik een beetje geschrokken was van zijn kritiek. Hij ving het positief op, en bood me vervolgens zelfs een massage aan! Zo beweeg je naar elkaar toe en blijf je liefde voelen.

Je eigen geheugen als goudmijn

Soms gaat het niet vanzelf, omdat de ander bijvoorbeeld chagrijnig of moe is. Dan raad ik je aan om even je eigen geheugen op te frissen. Want natúúrlijk heeft hij of zij laatst nog iets liefs voor je gedaan. Zoek het in de grote én in de kleine dingen. In vandaag, gisteren en een jaar geleden. De goudmijn is als het goed is overal.

Zelfliefde

Om kritiek op de juiste manier te ontvangen heb je ook nog een gezonde dosis zelfliefde nodig. Soms is kritiek namelijk gewoonweg niet terecht, en dan mag je dat gewoon opmerken! En soms bevind je je in een ongezonde relatie waarin de ander onredelijk veel kritiek levert. Geef je in zo’n geval genoeg om jezelf om het aan te kaarten, of zelfs uit de relatie te stappen? Waar het eigenlijk op neerkomt is: Houd je zo veel van jezelf dat je ook zonder de liefde van die ander kan? Ik ga hier nu niet dieper op in, maar als je meer wilt lezen over zelfliefde kan je beginnen bij het artikel: Hoe word ik verliefd op mezelf?

Goed omgaan met kritiek

Kritiek kan ervoor zorgen dat je steeds steviger in je schoenen komt te staan, en maakt dat jij je als persoon meer kan ontwikkelen door te luisteren naar de feedback. Als je je daarnaast ook nog emotioneel goed wilt voelen, ga dan op zoek naar lieve dingen die hij of zij voor je heeft gedaan. Of doe een beroep op je zelfliefde, uiteindelijk het krachtigste instrument.