3 Tips voor als je bang bent te falen

‘Ik geef het gewoon op’

In 2012 volgde ik een training tot lachyogadocent en zette mijn eigen wekelijkse groep op in Delft. Dat was een proces met vallen en opstaan en behoorlijk wat stress. Zullen er wel genoeg aanmeldingen komen? Kan ik een geschikte ruimte vinden? Gaan mensen het wel leuk vinden?

En ja, er zijn mensen geweest die het echt niet leuk vonden. En er zijn keren geweest dat ik een lachsessie moest annuleren omdat er niet genoeg aanmeldingen waren.

Soms dacht ik: ‘Ik geef het gewoon op, dan ben ik overal vanaf.’ Dat heb ik gelukkig niet gedaan. In dit artikel lees je waarom niet. Het kan je helpen bij je eigen worstelingen met succes en mislukking.

1. Laat je niet belemmeren door angst

Wat ons vaak belemmert is de angst voor het falen, in plaats van het falen zelf. De beste manier om dit te ondervinden is een paar keer hard onderuit gaan en merken dat het niet zo erg is als je dacht dat het zou zijn.

We hebben voor Commit Happiness wel eens workshops georganiseerd waar helemaal niemand heen kwam. Daar zaten we dan in een speciaal daarvoor geregeld zaaltje, te wachten op blijkbaar niemand. We waren er al bang voor, maar toen het gebeurde was het eigenlijk helemaal niet erg. Dus proberen we het de volgende keer gewoon weer.

Laat je niet belemmeren door de angst voor mislukking. Hoe doe je dat? Door het gewoon aan te gaan! Je zult vanzelf wel merken hoe erg het wordt. Als je het niet probeert, zal het je zeker niet lukken.

2. Wen aan mislukking

Het leuke is dat als je maar vaak genoeg faalt, je went aan de angst voor een volgende mislukking. Het wordt dan iets normaals, en dat is het eigenlijk ook. Dingen kunnen nu eenmaal mislukken.

Dit hoeft je niet tegen te houden in je leven. Als je jong bent en/of voor het eerst investeert in grote dingen waarvan je echt graag wil dat ze lukken, kan dat een heleboel stress opleveren, maar je leert vanzelf steeds beter om te gaan met risico en druk.

Ooit zal je het moeten leren, dus waarom niet nu?

3. ‘When you lose, don’t lose the lesson’

Dit is een bekende uitspraak van de Dalai Lama. Iedere poging die je doet, of het nu slaagt of niet, is een oefening waarvan je iets kan leren. Iedere fout die je maakt, is een stap van je leerproces. Dit is leren met vallen en opstaan en het is veel effectiever dan passief en angstig op je bank blijven zitten! Vraag jezelf bij elke mislukking af wat je hiervan hebt geleerd, en zo zal je zien dat je met iedere mislukking ook rijker wordt.

‘Why would I ever give up?’

Toen Edison zo’n 9000 pogingen had gedaan om een de gloeilamp te verbeteren, vroeg een journalist aan hem of hij zich een mislukkeling voelde en op wilde geven. Hij antwoordde: ‘Young man, why would I feel like a failure? And why would I ever give up? I now know definitively over 9,000 ways that an electric light bulb will not work. Success is almost in my grasp.’ Kort daarna vond hij de gloeilamp uit zoals we die nu kennen!