“Ik ben lelijk”

Een buikje, haar op de verkeerde plekken, een te grote neus. Tegenwoordig lijkt de regel te zijn: ‘Als je lelijk bent, is dat je eigen schuld.’ En lelijk ben je met het huidige schoonheidsideaal al schandalig snel. Bijna niemand vindt zichzelf nog mooi. Ik ga het niet hebben over wat je aan jezelf zou kunnen veranderen om ‘mooier’ te worden, ik ga het hebben over wat je aan jezelf kunt veranderen om jezelf mooier te vinden.

De oorzaak van je onzekerheid

Het is heel belangrijk om je te realiseren waar je onzekerheid vandaan komt. Voor de meeste vrouwen (en waarschijnlijk ook mannen) zal dit grotendeels de media zijn. Bijna geen enkel blad en zeker bijna geen enkele reclame toont nog lichamen die niet gephotoshopt zijn. Niet alleen zijn de modellen mooi opgemaakt, ook zijn hun ogen en lippen vergroot in Photoshop, hun tailles smaller gemaakt en alle oneffenheden weggepoetst tot er een plaatje overblijft van een prachtige vrouw die eigenlijk niet bestaat. “Sciencefiction” noemt iemand het schoonheidsideaal dat we tegenwoordig nastreven in de documentaire ‘Beperkt Houdbaar’ van Sunny Bergman.

Niet alleen de door de commercie geproduceerde beelden bedriegen je, ook de ‘echte’ mensen om je heen doen dat al dan niet bewust door alleen hun beste foto’s op facebook te plaatsen en push-up BH’s te dragen. Je bewust worden van het onrealistische schoonheidsideaal is een belangrijke eerste stap naar een beter zelfbeeld.

De oorzaak aanpakken

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen die veel glossy’s lezen en tv-kijken minder tevreden zijn over hun lichaam. Stel jezelf zo min mogelijk bloot aan de opdringerige beelden van gephotoshopte modellen en celebrity’s door niet de programma’s te kijken, tijdschriften te lezen of reclames te bekijken die dat soort beelden bevatten. Natuurlijk is niet alles op dit gebied te vermijden, je zou bijvoorbeeld niet eens meer een normale film uit Hollywood kunnen zien omdat er sowieso enige gefacelifte acteurs in spelen. Vertel jezelf elke keer dat je toch geconfronteerd wordt met zo’n beeld dat je jezelf niet hoeft te vergelijken met iemand die niet echt is! Blader ook niet eindeloos door de foto’s op Facebook, vergelijk jezelf niet met de mensen om je heen die ook allemaal maar proberen hun imperfecties te verbergen. Scherm jezelf af voor de ervaringen die je al dan niet bewust onzeker maken.

Liefde voor jezelf

Focus in plaats daarvan op de dingen aan jezelf die je wel mooi vindt. De dingen waar je ontevreden over bent kun je in plaats van afkeuren, accepteren als heel normaal. Er is immers niets vreemds aan wat vet, oneffenheden of rimpels. Je kunt oefenen met jezelf mooi vinden door jezelf vaak complimenten te geven, jezelf te knuffelen of aaien. Wat ik zelf ook vaak doe, is kusjes op mijn eigen knieën of handen geven.

Een tijd geleden bleek ik een chronische huidaandoening te hebben waardoor ik op mijn lichaam en vooral op mijn benen hier en daar rode, schilferige vlekjes kreeg. Een tijd lang heb ik zalf gesmeerd die het slechts tergend langzaam verhielp, tot ik op een gegeven moment eigenlijk wel gehecht raakte aan “mijn mooie spikkelbenen”, zoals ik ze altijd noemde. Ik stopte met de behandeling. Ik vind mezelf mooi zoals ik ben. ‘Mooi van buiten, prachtig van binnen,’ zeg ik altijd. En dat zeg ik niet alleen over mezelf, jij bent dat ook!

Je bent niet lelijk

Laat je onzekerheid dus niet aanwakkeren door onrealistische beelden van een sciencefiction-schoonheidsideaal. Accepteer in plaats daarvan je ‘schoonheidsfoutjes’ als normaal en koester de dingen die je mooi vindt aan jezelf. Perfect ben je pas als je durft niet perfect te zijn.