Hardlopen, hoe hou je het vol? 6 Tips

Hoewel hardlopen op zichzelf heel leuk kan zijn, is dat vaak niet de belangrijkste reden dat we hardlopen. Dus op het moment dat we het even niet meer leuk vinden, breekt de innerlijke strijd los: doorrennen of stoppen? Een kleiner rondje rennen of gewoon wel de gebruikelijke route? Mag ik vandaag een keertje overslaan? Ik begon een paar maanden geleden met hardlopen om van mijn antidepressiva af te komen. In het begin vond ik het rennen leuk, maar na een paar weken begon het te vervelen en moest ik mezelf in bochten wringen om te blijven rennen. Inmiddels kan ik met trots zeggen dat het allemaal heeft gewerkt. Graag deel ik hier zes manieren die mij geholpen hebben.

1. Motivatie

Schrijf op waarom jij wilt hardlopen. Probeer naast jouw hoofdmotivatie nog wat extra voordelen te vinden. Je kan denken aan: gezond, afvallen, spieren krijgen, conditie trainen, gezellig met een vriend, het aanmaken van endorfine (een ‘geluksstofje’ in de hersenen) of lekker in de natuur zijn.

2. Muziek of podcasts

Muziek kan het rennen leuk maken en als je houdt van luisteren naar podcasts kan het ook nog eens nuttig worden. Zelf dans ik vaak een beetje tijdens het hardlopen, of ik stel me voor dat de bomen van het park waar ik doorheen ren meebewegen op de muziek.

3. Mindfulness loopmeditatie

Voor de meesten waarschijnlijk iets minder vanzelfsprekend is dat hardlopen een prachtige mogelijkheid is om te mediteren. Concentreer je op iedere afzonderlijke stap, op je ademhaling of telkens op de meest aanwezige gewaarwording in je lichaam. Op die laatste manier kan je zelfs op een vriendelijke en nieuwsgierige manier met vermoeidheid of pijn omgaan door deze gewaarwordingen aandachtig te onderzoeken.

4. Houd ik het NU vol?

Hardlopen wordt pas echt zwaar als je op het moment dat je moe bent begint te denken aan hoe lang je wel niet nog moet rennen. Nog twee liedjes. Nog over dat pad, die brug en langs de vijver. En de moed zinkt je in de schoenen. Het helpt mij altijd om me enkel op dít specifieke moment te concentreren en tegen mezelf te zeggen: Ik mag ieder moment stoppen van mezelf, maar wil ik nu stoppen of kan ik het nu op dit moment nog volhouden? Het antwoord is eigenlijk bijna altijd ja. En heel soms is het nee en dan wandel ik een stukje. Dan ben ik even aardig voor mezelf, wat me de volgende keer juist weer de kracht geeft om door te rennen.

5. Geniet van je omgeving

Ik ren vaak langs een grasveld waar vier ooievaars wonen. Dat is altijd een mooi gezicht. Of het meer waar mist boven hangt. Als je je ogen openhoudt, is er altijd iets moois te zien. En is de omgeving waar je doorheen rent echt lelijk? Maak het dan leuk. Versier een lantaarnpaal, spuit met graffiti een boodschap voor jezelf op een plek waar je langs rent. Of denk aan de leuke dingen die je hebt meegemaakt op de plaatsen waar je langs komt.

6. Moedig jezelf aan alsof je iemand anders bent

We zijn vaak beter in anderen aanmoedigen dan in onszelf, dus waarom doe je niet alsof je iemand anders aanmoedigt. Stel een familielid of vriend voor die om dezelfde reden hardloopt als jij en stel je voor dat diegene geen zin meer heeft en moe is. Wat zeg je allemaal?