Gun jezelf de tijd die je nodig hebt

Hoe vaak voelen we ons wel niet opgejaagd? Er moet altijd van alles gebeuren, en als we bijvoorbeeld ziek worden denken we: ‘Shit, daar heb ik helemaal geen tijd voor!’

Onverwachte tijdrovers

Ik weet niet of ik voor jou spreek, maar ik spreek in ieder geval voor mezelf. Zo nu en dan komen er onverwachte dingen op mijn pad die tijd vragen. Een blaasontsteking. Of een onderwerp blijft zo in mijn hoofd rondspoken dat ik er niet van kan slapen. Vervolgens denk ik: ‘Wacht, dit stond niet in de planning. En ik moet nog wel mijn bachelorscriptie op tijd afmaken, en de complimentjes app, en de vernieuwingen op de website, en de eerste Engelse filmpjes voor CommitHappiness.com. Stress!

Gevolg? Alles loopt juíst vast!

Zodra je je gaat verzetten tegen dat wat nu eenmaal op je pad is gekomen, gaat het juist verkeerd.

Toen ik de eerste twee uur van mijn werkdag niet had gewerkt omdat ik me zo naar voelde over mijn blaasontsteking, kon ik twee dingen doen: 1) Hiervan balen: ‘Nu heb ik weer twee uur minder voor de literatuur die ik moest lezen voor mijn college!’ En daardoor verkrampen. Van zelfverwijt ga je je niet vrolijker voelen, en wordt je dus ook niet productiever, geïnspireerder of creatiever. Je komt, kortom, in een negatieve spiraal terecht. Verzet werkt contraproductief.

Overgave

Wat je veel beter kan doen is: 2) Jezelf de tijd gunnen die je nodig hebt. Het antwoord is overgave. Soms zijn er nu eenmaal thema’s of processen die voortdurend tijd van je vragen; geef jezelf die tijd. Als je bijvoorbeeld in een rouwproces zit, of je bent ziek, besef dan dat wat het ook is, het je iets leert. Je maakt een ontwikkeling door en dat kost nu eenmaal tijd. En soms moeten daardoor andere plannen even wachten.

Ruimte voor nieuwe inspiratie

Het fijne is dat juist dan je een opening voor jezelf schept voor heling. In die ruimte van zachtheid kan nieuwe inspiratie en geluk ontkiemen.

Toen ik na die twee uur tot het inzicht kwam dat ik me slecht voelde en het gewoon niet ging lukken vandaag, en me als het ware ‘bij het nu neerlegde’, toen pas kwam er ruimte om te zien wat een mooie dag het was. De zon scheen heel fel mijn woonkamer in en ik kreeg zin om foto’s te maken van alle mooie kleuren. Ik zette vrolijke muziek op. Ik maakte zelfs een schilderij over het thema overgave. En toen kreeg ik inspiratie voor het schrijven van dit artikel. Ik vind het heel fijn om mijn gedachten zo te kunnen expliciteren en ik hoop dat jij er iets aan hebt.

Conclusie: Verwelkom alles

Wat er ook in je leven op je pad komt, verwelkom het. Geef het je toewijding. Of het nu iets leuks of verschrikkelijks is, overgave is de beste houding. En als het moeilijk is, wees dan zacht en lief voor jezelf. Wees geduldig, je bent als een ontluikende bloem.