Te weinig tijd?

‘Zaten er maar meer uren in een dag! Of had ik maar minder slaap nodig!’ Het is iets typisch van deze tijd, ik hoor het mezelf ook vaak genoeg denken. Ik kan helaas je dagen niet langer toveren, maar ik kan je wel uitleggen hoe je beter met je tijd om kunt gaan, hoe je je tijd zo kunt inrichten dat je de dingen doet die je echt belangrijk vind en niet aan het einde van de dag je afvraagt waar je nu eigenlijk de hele dag zo druk mee bent geweest.

Tijd = prioriteit

Iedereen heeft evenveel uren in een dag, en toch heeft de één wel tijd voor vrijwilligerswerk en de ander niet. Het gaat helemaal niet om ‘genoeg tijd hebben’, het gaat om hoeveel tijd je kwijt bent aan andere dingen naast bijvoorbeeld dat vrijwilligerswerk. Het gaat er om wat jij belangrijk vindt. Als je vrijwilligerswerk belangrijker zou vinden, zou je er opeens wel tijd voor hebben, en dan zou je ergens anders geen tijd voor hebben. En toch zijn er wezenlijk belangrijke dingen waar je geen tijd voor hebt. Hoe zit dat dan?

Wezenlijke dingen

Vóór ik antwoord geef op die vraag, wil ik je vragen je voor te stellen dat iedereen in de wereld hetzelfde blijft, maar dat jij als enige veertig uur per dag te besteden hebt. Er is dus opeens ruim genoeg tijd om alles te doen wat je wilt. Wat zou je dan doen? Ik zou bijvoorbeeld een boek schrijven, Spaans leren spreken, vrijwilligerswerk doen en eindelijk al die mooie films kijken die ik altijd nog een keer wilde zien. Bedenk een paar écht belangrijke dingen en schrijf die even op.

Urgentie

Hoe zat het nou met waarom we bepaalde dingen waarvan we weten dat ze belangrijk zijn, toch niet doen? Het antwoord is niet zozeer ‘omdat we er geen tijd voor hebben’, maar omdat andere dingen urgenter zijn. Ik kan bijvoorbeeld kiezen om aan mijn boek te schrijven, of om de was op te hangen. Ik weet dat het boek belangrijker is, maar die was moet wel gedaan worden, of het nou nu is of over een paar uur, dus doe ik het nu maar en stel ik het schrijven uit. En zo blijven we vaak steken in urgente dingen doen. Want nadat ik de was heb opgehangen bedenk ik me dat ik naar mijn jaarlijkse controle bij de tandarts moet, en dat is nu éven belangrijker dan aan mijn boek schrijven.

Urgentie creëren

De truc is om aan de belangrijke dingen waar we niet aan toe komen zélf een urgentielabel moeten verbinden. Ik kan bijvoorbeeld deadlines voor mezelf stellen die ik móet halen zodat ik de volgende keer kan zeggen: nee, ik doe de was en het maken van die afspraak pas nadat ik een paar uur aan mijn boek heb geschreven, want ik moet echt die deadline halen! Behandel de belangrijke dingen waar je nooit aan toe komst dus alsof ze bijzonder urgent zijn, want zeg eens eerlijk: zijn ze niet urgent alleen al omdat ze belangrijk zijn?

Schrappen

Wat blijft is het probleem van te weinig tijd hebben. Hoe graag je ook álles zou willen doen, vaak is alleen proberen nog harder te werken niet de oplossing. Je zult ook zaken moeten schrappen. Ik daag je uit om een lijst te maken van twintig (kleine) dingen die je zou kunnen laten. Om je te helpen hier zomaar wat dingen die misschien best wel kunnen worden geschrapt: tv kijken, facebook, de krant lezen, what’s app, minder vaak stofzuigen, niet meer kletsen met die ene collega die je toch al een beetje irritant vindt of stoppen met die hobby die je toch al niet zo leuk vond. Maak dat lijstje nu.

Afwegen, kiezen en leven!

De dingen op je schraplijstje staan er waarschijnlijk wat twijfelachtig bij, je bent aan je gewoontes gehecht of er zijn andere redenen waarom je toch door zou gaan zoals je nu bezig bent. Maar bedenk dat je simpelweg niet én de wezenlijke dingen én de dingen op dat schraplijstje kunt doen. Als je toe wilt komen aan waar je hart sneller van gaat kloppen, moet je ook actie ondernemen en dat betekent de dingen op je schraplijstje laten en de dingen die wezenlijk zijn behandelen alsof ze urgent zijn en dus ook écht doen. Tijd = jouw prioriteit!