Ontwikkel meer zachtheid in je leven

Naar aanleiding van het artikel over een zachte dag, wil ik graag verder uitweiden over de kracht erachter: zachtheid itself.

Wat is zachtheid precies?

Van zachtheid mag alles er zijn. Het omarmt het huidige moment als een zachte deken. Zachtheid kan troosten, vergeven en rust brengen. En het leuke van zachtheid is: niets hoeft te gebeuren en niets hoeft er te zijn. Maar het mag allemaal wel ;)
Zachtheid streeft niet naar verbetering, maar vindt alles goed genoeg. Het is de kracht die je kan laten voelen: alles is (al) goed.

Zachtheid is een erg waardevolle kracht, maar ook één die zich op de achtergrond houdt en daarom snel ondergesneeuwd kan worden door extraversie, daadkracht en prestatiedrang. Bewust aandacht geven aan je zachtheid kan daarom zeker de moeite waard zijn.

Meer zachtheid in je leven, hoe doe je dat dan?

– Je kunt, zoals al eerder genoemd, een zachte dag nemen.
– Iedere keer dat je vergeeft (jezelf of een ander), gebruik je je zachtheid.
– Altijd als je iets de ruimte geeft om er te zijn, doe je dat vanuit zachtheid. Zo kun je bijv. vervelende mensen ruimte geven of fouten die je gemaakt hebt. Je vergeeft dan nog niet per se – je kunt het nog steeds heel stom vinden – maar zegt wel: oké het is er. Zonder het weg te willen duwen (minder ruimte te geven).

In het vervolg van dit artikel, De kracht van hard, ga ik verder in op de kracht van zachtheid in vergelijking met die van hardheid.