Durf limietloos te leren denken!

Stel je voor…

…dat er op een eiland een groep mensen woont. Dit eilandvolk heeft sinds enkele tientallen jaren een groot probleem: doordat de bevolking zo hard groeit is er te weinig eten voor iedereen. Samen zoeken ze naar oplossingen. Tevergeefs experimenteren ze met verbeterde landbouwmethoden, anticonceptie en leven op minder voedsel. Niemand van hen komt echter op het idee om een boot te bouwen en naar het eiland te varen dat op de rand van de horizon ligt. Hooguit een enkeling komt op een idee, maar doet het meteen af als gekkenwerk; ‘Dat heeft immers nog niemand gedaan!’ Wat de eilandbewoners niet weten is dat daar een heel bos aan fruitbomen te vinden is!

En stel je nu eens voor dat jij zo’n eilandbewoner bent. Ja, echt. Vraag jezelf eens het volgende af: hoe limietloos durf jij daadwerkelijk te denken?

Zitten we echt zo vast in ons denken?

Veel van ons zitten opgesloten in beperkende overtuigingen en gedachtepatronen. En dat is heel begrijpelijk want daarmee worden we opgevoed.

Voorbeeldje. Veel ouders vertellen hun kinderen dat ze naar school moeten. (Dat is toch ook zo? Nou… nee, niet per se.) Veel ouders vertellen hun kinderen dat ze na hun school een baan zullen moeten zoeken om inkomen te verdienen (hoewel je bijvoorbeeld ook kan leven zonder geld, ondernemer kan worden, of een systeem zou kunnen opzetten om passief inkomen te verdienen).

Out of the box!

Nog een paar gekke out-of-the-box lifestyle keuzes:
Doe de check of jij op de hoogte bent van wat er allemaal wel niet mogelijk is. Ken je onderstaande mogelijkheden al?

– Vind jij het ook normaal om elke maand gas, water en licht te betalen? En denk je dan ook soms: wat zou er gebeuren als de economie instort? Off-the-grid houses bestaan! Google maar eens op de term Earthship.
– Veel van ons denken dat je ofwel vrijgezel bent, ofwel een vaste relatie hebt, maar misschien heb je inmiddels ook al gehoord van een derde optie: polyamorie.

– Als je niet eet, ga je dood. Als je dat nog gelooft, kijk dan maar eens de documentaire In the Beginning there was Light.

– We leven allemaal in een land. Toch? Niet als je in een onafhankelijke floating city op de oceaan gaat wonen!

– En hebben we eigen slaap nodig? Als je polyfasisch gaat slapen heb je nog maar 4 uur per dag nodig. Ook zijn er al talloze mensen die helemaal niet slapen.

– Ons DNA staat in elk geval vast! Zelfs dat niet, onderzoek heeft uitgewezen dat we ons DNA kunnen veranderen door meditatie. Ik laat het aan je eigen fantasie over wat voor deuren dat allemaal wel niet opent!

Daag jezelf uit steeds een stap verder te dromen

Als je op het andere eiland wilt komen moet je eerst in mogelijkheden gaan denken. Open your mind!
Dat doe je door een innerlijke dialoog met jezelf te voeren waarin je jezelf uitdaagt telkens net iets verder te gaan.

Bijvoorbeeld:
– Ik wil een nieuwe baan met een beter uurloon.
– Wat zou ik nog liever willen?
– Een baan met heel weinig werkuren en wel met een goed loon.
– Wat zou ik eigenlijk nog liever willen?
– Helemaal geen baan en wel geld.

En op het moment dat het stemmetje in je hoofd zegt: ‘Maar ja, dat kan natuurlijk helemaal niet,’ weet je dat je op een goed spoor zit.

En op het moment dat het stemmetje in je hoofd zegt: ‘Maar ja, dat kan natuurlijk helemaal niet,’ weet je dat je op een goed spoor zit. Vervolgens vraag je aan jezelf: Hoe kan ik dat wel voor mezelf mogelijk maken? En wie weet heb je het er de volgende dag over met een vriendin die je vertelt dat je je kan aanmelden voor een experiment van de gemeente waarbij je een basisinkomen krijgt.

Limietloos gaat alle kanten op

Litmietloos denken is niet alleen telkens een stapje verder, het is ook creatief denken. Het is out-of-the-box thinking en dat begint bij inzien dat er talloze wegen naar Rome zijn. Geef jezelf eens de toestemming echt te brainstormen. Veroordeel in de brainstormfase nog geen enkel plan, bewaar je innerlijke criticus voor later en laat je ideeën de vrije loop.

Inspiratie: je kan het!

Ik hoop dat ik je in dit artikel heb kunnen inspireren om je los te maken van de gebruikelijke, beperkende overtuigingen. Jij kunt limietloos leren denken! En trouwens, het aannemen van deze specifieke overtuiging – dat jij limietloos kunt leren denken – is al de eerste stap van het pad naar vrijheid, inspiratie en het verwezenlijken van dromen die je je nu nog niet eens kunt voorstellen!