Een optimistisch toekomstbeeld

Wateroorlogen, een voedselcrisis en onbetaalbare brandstof? Moeten we ons zorgen maken? Als we naar Al Gore of Green Peace luisteren lijkt het van wel, maar als we met Martijn Aslander of Peter Diamandis praten lijkt het van niet. Geïnspireerd op een lezing van Martijn Aslander en op de prachtige aflevering ‘Overvloed’ van Tegenlicht die de visie van Peter Diamandis laat zien, schrijf ik dit artikel waarin ik vertel waarom we redenen hebben te geloven in een optimistisch toekomstbeeld.

Het Wikipedia-effect

De economie gaat uit van schaarste: maar één iemand kan dat stuk land kopen. En hoe meer mensen het willen, hoe duurder het wordt. Op internet werkt dit volledig anders. Iedereen kan een bepaalde site bezoeken. In het informatietijdperk is er geen schaarste: als ik jou deze informatie geef, hebben we hem vervolgens allebei. Er ontstaat een Wikipedia-effect: iedereen kan bijdragen aan iets dat voor iedereen beschikbaar is.

Vijftienjarige uitvinder

Jack Andraka, een jongen van vijftien jaar oud, vond een nieuwe test uit voor alvleesklierkanker die 168 keer sneller, 26.000 keer goedkoper en 400 keer gevoeliger was dan de bestaande tests. Zijn informatiebronnen? Google en Wikipedia. In 2010 hadden twee miljard mensen toegang tot internet, in 2020 zullen dat er naar verwachting vijf miljard zijn. Stel je voor wat we met zijn allen kunnen maken? Tegenlicht heeft het over Crowd Creation, Aslander over the rise of the professional amateurs.

Energy Technology Revolution

Niet alles is er in overvloed. Op dit moment putten we de aarde uit om aan onze energiebehoefte te voldoen. De fossiele brandstoffen vormen geen duurzame oplossing. Gelukkig hebben we de oplossing al gevonden: zonne-energie. Herman Scheer laat zien dat we slechts een deel van de Sahara ter grootte van Frankrijk hoeven te bedekken met zonnepanelen om aan de energiebehoeften van de hele wereld te voldoen. De zonne-energiesector groeit met meer dan 30% per jaar. Het rendement van zonnepanelen ligt nu nog rond de 15-30% en kan dus nog veel meer worden. Over zo’n 20 tot 30 jaar is zonne-energie nagenoeg gratis.

De woestijn als landbouwgrond

En dat brengt weer nieuwe mogelijkheden. 97,5% Van het water op onze planeet is zout. We weten hoe we dit kunnen omzetten in zoet water, het kost alleen heel veel energie. Als de prijs van zonne-energie steeds verder daalt, kan zout water grootschalig worden omgezet in zoet water zodat zelfs de woestijn landbouwgrond kan worden. Een eerste pilot, de Sahara Forest Project, is al gebouwd. Iedere 3 weken worden er komkommers geoogst. In Australië bestaat zelfs al een dergelijk project dat op commerciële basis functioneert: Sundrop Farms. Over enkele decennia is de technologie ver genoeg om de volledige voedselcrisis op te lossen en wateroorlogen te voorkomen.

Medische revolutie

Walter de Brouwer voorspelt ook een revolutie in de medische wereld. Hij heeft een prototype van de tricorder ontwikkelt, een scanner die gekoppeld is aan een app op je telefoon waarmee je zelf allerlei waarden van vitale lichaamsfuncties kan meten. De app kan je diagnosticeren, advies geven en je in contact brengen met artsen en mede-patiënten. De Brouwer ziet in machines de toekomst van de medische wereld, ze zullen sneller en accurater worden dan artsen zelf.

Technologie

Misschien heb je al wel eens gehoord van Moore’s Law: computers worden iedere 18-24 maanden twee keer zo snel voor hetzelfde geld. Hier lift de gehele technologische sector op mee want het begrip ‘computer’ is breder dan enkel de computer op jouw bureau. Dat gecombineerd met het wikipedia-effect en de Energy Technology Revolution maakt dat we in een spannende tijd van grote technologische vooruitgang leven. Wie weet waar we over dertig jaar zijn?

Boekentips

Meer weten over Martijn Aslander en Peter Diamandis? Deze boeken hebben zij geschreven over de toekomst.

[bol_product_links block_id=”bol_54a17014d6e95_selected-products” products=”9200000031295172,9200000021009073″ name=”Toekomst van overvloed” sub_id=”Peter Diamandis & Martijn Aslander” link_color=”C04E57″ subtitle_color=”C04E57″ pricetype_color=”000000″ price_color=”C04E57″ deliverytime_color=”68A699″ background_color=”FFFFFF” border_color=”ACCEC7″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]