Zacht en hard

In de artikelen De kracht van zacht en De kracht van hard heb ik de voordelen van zachtheid en hardheid besproken.

Zachtheid
– Geeft ruimte
– Laat je uitrusten
– Zorgt voor tevredenheid

Hardheid
– Neemt ruimte
– Laat je ervaren
– Zorgt voor actie

Zie je hoe zachtheid en hardheid allebei nodig zijn? Er zijn mensen die juist te veel vanuit hun zachte kant leven, maar vaak ook zijn we te hard bezig (hihi) met hardheid. Dat is niet zo heel gek. Los van het feit dat onze maatschappij erg gefocust is op hardheid (competenties bijhouden! targets halen!) is hardheid er van zichzelf al goed in om de overhand te nemen. Hardheid neemt namelijk ruimte in: hardheid is dus snel heel aanwezig.

Waar komt hardheid van pas?

– Bij passiviteit of uitstelgedrag
– Als je weinig voelt, als alles (te) vlak voelt, wanneer je weinig passie hebt
– Bij een gebrek aan assertiviteit, als je over je heen laat lopen

Wanneer kun je misschien wat zachtheid gebruiken?

– Als niets goed genoeg lijkt te zijn
– Als je streng bent voor jezelf of anderen
– Als je veel wrok hebt naar jezelf of anderen
– Als je zoveel ruimte inneemt dat er weinig voor anderen overblijft

Jouw zacht- en hardheid

Hoe ga jij om met je zachte en harde kanten? Wat heeft bij jou de overhand, en waar zou je meer van willen? Of gebruik je allebei de krachten, maar wil je ze liever op een andere plek gebruiken waar ze je helpen in plaats van tegenwerken?

Neem, nu je weet wat zachtheid en hardheid goed kunnen, eens de tijd om te onderzoeken hoe je dit kunt gebruiken in jouw leven. Lees bijvoorbeeld het lijstje met voordelen van hard- en zachtheid eens door en kijk of er iets tussen zit wat jij graag meer wilt. Of gebruik de artikelen De kracht van zacht en om meer zachtheid in je leven te brengen.

Het kan ook heel interessant zijn om jezelf gedurende de dag af te vragen of iets voortkomt uit zachtheid of hardheid, en uit welke kracht je nu het liefst zou willen putten. Probeer dat dan vervolgens!

En ten slotte… gebruik je hardheid om de ambitie te hebben hieraan te werken, en vergeet vervolgens niet dat op een zachte manier te doen! (: