Bang om anderen te kwetsen? 4 Vragen die je jezelf moet stellen (Deel II)

<< Ga naar deel I van dit artikel over vragen die je jezelf kan stellen als je bang bent de ander te kwetsen, en daarom niet goed weet wat je moet doen.

Natuurlijk komt het ook voor dat die ander wél gekwetst is. De volgende drie vragen kunnen dat probleem oplossen.

2: Wat is mijn intentie?

Je bent niet fout

Want zeg nou eens eerlijk, hoe vaak komt het voor dat je met opzet iemand pijn doet? Nooit (mag ik hopen!). Je bent niet een ‘fout persoon’ als je die ander per ongeluk kwetst.

Soms geven anderen ons wel eens dat gevoel, dat we “verdorven persoonlijkheden” zijn met een “stenen hart”. Het is heel belangrijk in te zien dat dat niet de waarheid is, maar een (vaak onbewuste) manipulatieve strategie van die ander om ervoor te zorgen dat jij je op een bepaalde manier gedraagt. In liefdesrelaties komt dat nog wel eens voor: “Je neemt je telefoon niet op omdat je bij vrienden bent? Terwijl je zei dat je altijd voor me zou klaar staan. Geef je soms niet om me?” zegt hij/zij in de hoop dat je voortaan wel opneemt. Als je jezelf hiervan wilt leren bevrijden, lees dan ons artikel Bevrijd jezelf van manipulatie!. <<

Eigen wijsheid

Laat je niets wijsmaken, jij kan zelf voelen of je een zuivere, liefdevolle intentie had (in dit geval onverdeeld je aandacht geven aan je vrienden), of dat je daadwerkelijk die ander pijn wilde doen door expres niet voor die ander klaar te staan. Waarom is dit zo belangrijk? Als je in het reine komt me jezelf, positief over jezelf denkt, kan je vanuit je eigen wijsheid en kracht de derde vraag stellen.

3. Wat is het daadwerkelijke probleem?

Als we iemand onbedoeld kwetsen, komt dat meestal doordat we een probleem dat die ander al had, belichten met ons gedrag. Het is alsof je per ongeluk een blauwe plek van iemand aanraakt.

Hoe zit dat? Een voorbeeld: Een veel voorkomend probleem in vaste relaties is dat één van de partners wel eens gevoelens koestert voor iemand anders. Meestal blijft dat ‘veilig onbesproken’, maar mocht de ander dat toch doorkrijgen, dan is hij/zij vaak gekwetst, ook als de partner niet eens is vreemdgegaan. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met dat hij/zij onzeker is over zichzelf: “Ben ik wel aantrekkelijk genoeg? Is die persoon op wie mijn partner verliefd is geworden soms leuker dan ik???” Dat doet pijn. Het probleem is echter niet daadwerkelijk die derde persoon die misschien aantrekkelijker is, maar die onzekerheid, dat gebrek aan zelfliefde << (hoe word ik verliefd op mezelf).

Blaming the messenger

Als die ander vervolgens boos op jou wordt, is dat blaming the messenger. Jouw gedrag is slechts de aanleiding, het daadwerkelijke probleem ligt meestal dieper.

Wegwijzers

En dat kan heel interessant zijn, de situatie kan een wegwijzer zijn voor de ander om in te zien aan welk dieper liggend probleem hij of zij nog kan werken. Pijn wijst op iets dat zich nog wil ontwikkelen. Hoe kan je die ander helpen dat in te zien?

Integreer deze wijsheid om je leven daadwerkelijk te verbeteren door de opdrachten te doen in het Make it Happen!-vak hieronder.
Ga daarna naar deel III om de laatste vraag aan jezelf te stellen en leer een win-win situatie te creëren.