5 Hulpmiddelen bij keuzestress
Keuzes maken is dapper zijn. Het lef tonen om opties af te sluiten en dus kansen te missen, zodat je kunt gaan voor iets wat je liever wilt.
Behoorlijk lastig als je niet 100% zeker bent van wat je dan wilt. Hier vijf vragen die je daarbij kunnen helpen.
1. Bepaal je kernwaarden
Kernwaarden komen overal voor, maar zelf heb ik ze ontmoet tijdens mijn lessen in grafisch ontwerpen. De docent vertelde dat als je bijvoorbeeld een logo gaat ontwerpen voor een bedrijf, je moet achterhalen wat hun kernwaardes zijn, zodat je daar je keuzes op kunt baseren.
Is het een zakelijk, intellectueel bedrijf? Neem een letter met schreef. Wil je iets ontwerpen dat bedoeld is voor kinderen en dus vrolijk over moet komen, dan is het logisch om om die reden voor heldere kleuren in je ontwerp te kiezen.
En zo werkt het ook met jouw leven: als je weet wat jouw kernwaarden zijn, kun je goed en snel beslissingen maken.
2. Handel ik vanuit angst of vanuit verlangen?
Stel dat je op een vrijdagavond zit te twijfelen of je naar een feestje gaat, of liever blijft bankhangen. Je hebt in allebei wel zin en in allebei geen zin en weet niet wat je moet doen. Als je je af gaat vragen welke rol verlangen en angst spelen bij je beslissing, kan dat je een nieuw inzicht geven.
Misschien wil je wel graag naar het feestje, maar zie je er ook tegenop omdat je nieuwe mensen gaat ontmoeten en bang bent dat je niet leuk en gezellig genoeg bent. Tijd om toch naar het feestje te gaan dus!
Het kan echter ook dat je niet weet wat je wilt, omdat je eigenlijk echt heel graag thuis een film wilt kijken, maar bang bent om iets te missen als je niet naar het feestje gaat. Zodra je dat inziet, kun je met een tevreden gevoel thuis blijven.
3. Wat verrijkt mijn leven? Wat creëert mogelijkheden?
Wat als je nu echt even graag thuis wilt blijven, als naar het feestje gaan? Kies dan voor de optie die je leven het meest verrijkt en de grootste kans heeft om je op nieuwe, waardevolle dingen te laten stuiten. Als je thuis blijft om tv te kijken heb je een leuke avond en blijft het daar waarschijnlijk bij. Op het feestje heb je het net zoveel naar je zin, maar ontmoet je misschien wel iemand die je later aan een baan kan helpen of (om even heel corny te doen) je toekomstige relatie.
4. Is dit omdat ik me als iets voor wil doen?
Soms maak je keuzes omdat je wilt dat mensen je zien als iets wat je misschien niet per se bent. Je wilt bijvoorbeeld overkomen als een stressbestendig persoon die alles aankan, dus ben je geneigd een taak op je te nemen die je er eigenlijk helemaal niet bij kunt hebben.
In dit geval is je keuze makkelijk: kies voor wat je zelf wilt. Durf te zijn wie je bent, ook als dat een labiele stresskip is.
5. Probeer ik alle opties open te houden?
Vaak stel je een keuze uit omdat je geen opties wilt afsluiten. Of maak je een keuze die alle opties open houdt. Wat is daar mis mee? Kiezen voor alles zorgt er vaak voor dat je kiest voor niets, kan ik uit eigen ervaring zeggen. Je kunt je nergens volledig instorten en nergens 100% voor gaan, terwijl dat is waardoor je flow kunt ervaren en gelukkiger wordt.
Vraag jezelf dus af of de drang om geen keuze te maken, de werkelijke reden is voor je besluit. En heb dan het lef om een echte keuze te maken.
Zet nu je checklist aan!
Maak een gratis Commit Happiness account aan om onder elk artikel stap-voor-stap te zien hoe je het in de praktijk kunt brengen!