Stel je open voor verwondering

Laat ik eens een artikel wijden aan hoe bijzonder het eigenlijk is dat we leven. Waarom? Omdat het heerlijk is om je te verwonderen!

Dat doen we doorgaans echter niet. We raken volledig opgeslokt in de gang van zaken. We gaan op in ons werk, onze hobby’s, gesprekken, in piekeren over problemen…

1. Stilstaan

En misschien heb je net als ik af en toe plotseling een moment waarop je stilstaat, ziet hoe druk al die anderen bezig zijn met iets, of dat nu hard werken is of genieten van een ijsje. Je merkt op dat je zojuist zelf ook nog in die maalstroom zat. Meestal sta je daar dan even bij stil, en laat je je vanzelf weer meenemen in die stroming, iets trekt je aandacht en je duikt er weer in.

2. Wauw!

Stilstaan is de eerste stap, verwondering de tweede. Want stel nu dat je dat moment van bewustwording nog een klein beetje uitrekt en het leven bekijkt met nieuwe ogen… Waarover zou je je dan allemaal kunnen verwonderen?

Bestaan

Neem ten eerste het overkoepelende feit dat er existentie is, dat deze wereld bestaat. Of je nu gelooft in de oerknal, God, dat het bewustzijn zelf alles schept of iets heel anders… in alle gevallen is het ontzettend wonderlijk!

Zintuigen

Neem daarnaast onze zintuigen. We hebben er meestal vijf en het gekke is dat je je niets kan voorstellen bij nog een extra zintuig, net als dat je niet had kunnen bedenken hoe het is om te voelen, als je dat zintuig niet had gehad. Ieder zintuig is op zijn volledig eigen manier geweldig mooi.

Soms stellen mensen elkaar de vraag: ‘Als je één zintuig zou moeten missen, welke zou dat dan zijn?’ Aan dat de vraag zo moeilijk te beantwoorden is, merk je al hoe gehecht je eigenlijk bent aan al je zintuigen. Hoe geweldig is het om te kunnen zien, horen, voelen, ruiken en proeven!

Tijd en ruimte

Als ik op filosofisch niveau begin na te denken over tijd en ruimte raken mijn gedachten meestal al snel in de knoop. Niettemin blijft het heel bijzonder dan we ons door de ruimte kunnen bewegen en dat er een soort voortgang in de tijd is. Of ten minste, dat we het zo beleven… ha ha.

Denken en voelen

We zijn geen passieve waarnemers in een wonderlijke omgeving, we denken over dat alles na en hebben er gevoelens bij. Ik zie het zelf als twee ‘innerlijke zintuigen’. Het leuke van gedachten en gevoelens is dat ze blijkbaar heel interessant zijn, want we raken er constant helemaal door opgeslokt. We hechten er een inherente waarde aan, ze bepalen wat we doen met ons leven en hoe we ons leven ervaren.

Bewustzijn

Als kers op de taart ben je je van deze wonderlijke werkelijkheid ook nog eens bewust! Door de samenstelling van je hersenen (of ziel) heb je door dat je bestaat, wat je waarneemt, denkt en voelt. Het bewustzijn als een overkoepelend gewaar zijn van alles wat er is. En misschien dat je, doordat je dit leest, eraan denkt en je nu gewaar bent van het feit dat je gewaar bent.

En nog véél meer….!

Ik heb nu de volgende dingen genoemd: bestaan, zintuigen, tijd en ruimte, denken en voelen, en bewustzijn. Deze lijst is alles behalve uitputtend! Je zou je ook naast deze wat algemenere dingen nog kunnen verwonderen over het feit dat er verschillende diersoorten zijn, over dat het elke dag ander weer is, over de vorm van het menselijk lichaam… noem maar op.

Gewenning

Je leeft al zo lang dat je het heel normaal bent gaan vinden dat je je met behulp van je zintuigen door tijd en ruimte beweegt, hier gedachten en gevoelens over hebt en je daar allemaal weer bewust van bent. En natuurlijk heb je dat ook nodig, anders zou je niet eens meer normaal de boodschappen kunnen doen.

Je verwonderen in je dagelijks leven

Wat je wel kan doen is terwijl je door de supermarkt loopt, heel even stoppen met lopen en stilstaan bij het feit hoe bijzonder het is dat je leeft. Als je hier net als ik blij van wordt, laat dan dat gevoel van verwondering, blijdschap, enthousiasme of dankbaarheid nog even hangen in je achterhoofd, zodat zelfs het doen van de boodschappen speciaal wordt.