Last van vervreemding?

Niet iedereen heeft er ‘last’ van, maar sommige mensen hebben zo nu en dan het gevoel dat de wereld om hun heen helemaal niet echt is. Zelf heb ik vaak het gevoel dat alleen het moment waarop ik nu leef echt bestaat en het verleden en de toekomst maar illusie zijn. Of ik zit bijvoorbeeld in mijn woonkamer en vraag me af of de wereld buiten de muren van mijn huis dan nog wel bestaat, gezien ik hem op dat moment niet kan zien. Of ik vraag me af of andere mensen wel ook echt een bewustzijn hebben, of dat ik de enige ben. Vervreemding komt in soorten en maten en kan heel vervelend zijn omdat het onzekerheid, angst of een vaag en sluimerend gevoel van onbehagen met zich meebrengt. Dit artikel is voor iedereen die dit herkent.

Een richeltje zekerheid

Laten we beginnen met wat je wel hebt: een bescheiden basis zekerheid die bestaat uit het feit dat je in ieder geval zeker weet dat jij iets ervaart. Je kan misschien niet zeker weten of de wereld om je heen echt bestaat, maar zelfs in het geval dat je aan het dromen bent of in het geval dat een kwaadaardige professor je hersenen in een laboratorium heeft liggen en ze stimuleert met stroomstootjes, zelfs dan weet je zeker dat jij dingen denkt, voelt en ervaart. René Descartes merkte in de 17e eeuw op dat er iets moest zijn dat twijfelde, iets dat dus nadacht en kwam zodoende tot het besef ‘Ik denk, dus ik besta.’.

Laat je verwonderen

Maar is het eigenlijk niet ontzettend gek en mooi tegelijk hoe de wereld in elkaar zit? Het universum is onvatbaar groot en complex, zo vreemd is het niet om af en toe raar op te kijken van het feit dat je leeft en een wereld om je heen ervaart die je waarschijnlijk nooit volledig zal kunnen doorgronden. Maar in plaats van je daar door te laten deprimeren kan je je ook verwonderen! Laat de vervreemding niet tegen je werken, maar voor je.

We hebben een smal richeltje zekerheid: namelijk dat we een wereld ervaren. En vanaf daar kan je wonderlijke ontdekkingsreis starten!