Er zit iets tussen je tanden

Drie jaar lang heb ik ongeveer de helft van mijn haar in dreads gehad en toen knipte ik ze er in een opwelling af. Hier en daar staken gekke, korte plukken uit. Wat doe je daaraan? Een staart maken, invlechten, een bandana dragen… het hielp allemaal niet echt. En toen begon ik me af te vragen waarom ik eigenlijk die gekke plukken weg wilde hebben.

Niets ergs

Waarom vind ik het gênant als mijn haar gek zit? Als ik denk aan wanneer anderen iets gênants hebben aan hun uiterlijk, weet ik dat ik dat zelf helemaal niet erg vind. Als iemands gulp open staat, of als iemand iets tussen zijn of haar tanden heeft, dan voel ik me meestal alleen vervelend door plaatsvervangende schaamte, verder stoor ik me er niet aan. Het kan nu eenmaal iedereen wel eens gebeuren en het is ook helemaal niet erg. Ik heb wat rond gevraagd en de meeste anderen dachten er net zo over.

Die ander vindt vast dat…

Stel je voor dat er twee mensen met elkaar staan te praten, beiden hebben ze iets tussen hun tanden. Beiden vinden ze dat niet erg van elkaar, maar ze voelen wel plaatsvervangende schaamte. Later zien ze in de spiegel dat ze zelf ook iets tussen hun tanden hadden en schamen zich ook daarvoor ‘want die ander vond dat vast onsmakelijk en raar!’ (wat die ander dus helemaal niet vond!). Wat we blijkbaar doen is onszelf schamen en gek maken over dingen die helemaal niet erg zijn. Dat is pas gek! ;)

Er hoeft geen enkel probleem te zijn

Het is helemaal niet nodig je druk te maken over iets geks aan je uiterlijk. Jij veroordeelt niemand en niemand veroordeelt jou. Misschien roept er nu een stemmetje in je hoofd: ‘Ja, maar sommige mensen veroordelen wel!’ Klopt, enkelen veroordelen wel. Zijn dat mensen waar jij mee om wilt gaan? En van wie het dus belangrijk is dat ze je niet veroordelen? Waarschijnlijk niet. Natuurlijk kan het wel dat vrienden zich echt storen aan je vieze adem, maar daar zullen ze niet jou als geheel om afkeuren. We hebben dus niets van elkaar te vrezen.

Stel je nu eens voor dat die twee mensen die iets tussen hun tanden hebben dit allebei hebben ingezien. Ze zien dat de ander iets tussen zijn tanden heeft, en of ze elkaar daar nu vriendelijk op wijzen of niet, ze vinden het allebei helemaal geen probleem. En wanneer ze later in de spiegel kijken en iets tussen hun eigen tanden ontdekken, kunnen ze daar om lachen. Als we er gek uitzien en we vinden dat geen probleem, is er ook geen enkel probleem!

Waarom zou ik er moeilijk over doen?

En zo heb ik vrolijk weken rondgelopen met mijn gekke kapsel. Niemand die er moeilijk over deed. Dus waarom zou ik er wel moeilijk over doen?