Speech jezelf wat je wilt zijn

Je bent het al

Er zijn een heleboel dingen die we willen worden hebben niets met de buitenwereld te maken, maar puur met onze innerlijke werkelijkheid. Als je zelfverzekerd wilt worden, is het je mindset die je moet veranderen. Als je van je zelf wilt houden, is het je mening over jezelf die je moet veranderen enzovoorts. Voor dit soort doelen heb je niets uit de buitenwereld nodig, alleen jezelf, alleen dat wat al in je hoofd zit. Vandaar de titel ‘wat je wil zijn’, en niet ‘wat je wil worden’.

Een speech voor én door jezelf

Er zijn talloze manieren. Hier stel ik voor om het met een speech te doen. Een speech voor én door jezelf gemaakt. Zoals legeraanvoerders hun mannen en politieke leiders hun kiezers overtuigen van hun zaak, zo kan jij ook jezelf overtuigen dat je bent wat je wilt zijn en zodra dat door het maken en herhalen van de speech is gelukt, ben je het.

Hoe moet dat dan?

Het begin is altijd lastig, maar denk vooral niet dat het allemaal in één keer goed moet zijn. Brainstorm eerst een beetje, maak een woordspin/mindmap met ‘speech’ in het midden en alles wat je er zo ongeveer in wilt hebben eromheen. Dit kunnen eigen gedachten en ideeën zijn, maar ook advies van anderen of fragmenten uit films, muziek, literatuur enz. De speech maak je voor jezelf en voor niemand anders, het gaat er dus alleen om dat jij snapt wat je met iets bedoelt. Zorg er vooral voor dat je het zelf goed en krachtig vind klinken, zo overtuig je jezelf het beste. Schrijf daarna elk stukje uit in korte, krachtige zinnen en hussel in wat in Word tot alles op de goede plek staat. Klaar!

De kracht van herhaling

De laatste stap is de speech gaan toepassen in je leven. Je overtuigt jezelf niet door één keer een goed klinkend stukje tekst te schrijven, je overtuigt jezelf door de speech uit je hoofd te leren en er een gewoonte van te maken elke dag een keer te speechen. Dat kan in je hoofd terwijl je tandenpoetst, in de rij staat in de supermarkt of het kan hardop voor de spiegel of onder de douche. Zo lang je het maar echt integreert in je leven, het is de kracht van de herhaling die ervoor zorgt dat je uiteindelijk onbewust de mindset van jouw speech ook daadwerkelijk gaat toe-eigenen. En op dat moment, ben je geworden wat je wilde zijn en eigenlijk toen al in je eigen hoofd had zitten, je hebt jezelf verwezenlijkt!

Ter illustratie heb ik hieronder mijn eigen speech gepost. Ik wilde sterk en levenslustig zijn. Dit is wat het is geworden.

Dit zijn mijn handen
Dit is wat ik heb
En dit is de wereld
En die is van mij
Het is een film
Ik bepaal het plot

Ik ben jong
Ik ben dapper
Ik ben sterk
Ik houdt het leven
In mijn ijzersterke greep
Het kan geen kant op
Ik zuig het leeg
Ik consumeer het
Tot op de bodem toe
Want het is van mij
En ik kan er mee doen
Wat ik wil
Want ik ben vrij
Vrij omdat ik geniet
Vrij omdat mijn mogelijkheden
Eindeloos zijn
En ik heb geen vijanden
Want ik kan alles
in míjn voordeel laten werken

What does not kill me
Makes me stronger

Dit zijn mijn handen
Dit is wat ik heb

No other road
No other way
No day but today