3 Redenen waarom je risico’s moet nemen

1. Om echt te leven moet je risico’s nemen

Ga ik een mijn veilige baan verlaten om een restaurant op te zetten in Frankrijk? Zal ik mijn jarenlange relatie verbreken omdat ik misschien gelukkiger kan worden met iemand anders? Dit soort dingen zijn de grote keuzedilemma’s van het leven. En een eigenschap van dit soort keuzedilemma’s is dat ze niet alleen grote beloningen inhouden, maar ook grote risico’s.

‘Take into account that great love and great achievements involve great risk,’ zijn de woorden van de Dalai Lama.

Ik zal dit illustreren met het prachtige verhaal van een vriend van mij. De opa van die vriend ging toen hij jong was naar een dansvoorstelling en werd daar op slag verliefd op één van de Servische danseressen. Zij viel in eerste instantie echter niet voor hem en om haar toch voor zich te kunnen winnen, reisde hij door Europa mee met dansgezelschap. Toen ze elkaar beter leerden kennen, werd ze verliefd op hem. Maar ze wilde niet met hem trouwen omdat ze een hartziekte had waar ze op vroege leeftijd aan zou overlijden. Hij zorgde ervoor dat zij een van de eerste openhartoperaties kreeg van Europa.

De reden dat zij gelukkig samen oud hebben kunnen worden is omdat hij durfde risico’s te nemen voor wat hem echt deed leven.

Met dit inspirerende voorbeeld wil ik overigens niet zeggen dat vervolgens ook alles moet lukken. Het kan namelijk ook heel goed zijn dat je een groot risico neemt, ‘verliest’, maar hier toch weer geluk uit put. Bijvoorbeeld doordat de ervaring je iets waardevols heeft geleerd. Of doordat je er goede vriendschappen aan hebt overgehouden.

En tot slot kan het natuurlijk ook gewoon gebeuren dat het niet lukt en dat hartstikke kut is. Maar in ieder geval heb je het dan geprobeerd en dat is ontzettend waardevol! Het laat zien dat je jezelf die kans gunde.

2. En andersom: risico’s nemen doet je echt leven

‘Leven is het meervoud van lef’ is een bekende uitspraak van Loesje. Van parachute springen krijgen we een adrenaline boost, van durven opkomen voor onszelf of een ander gaat ons hart sneller kloppen. Het zijn deze dingen die maken dat we voelen dat we écht leven. Klim niet het trappetje van de hoge duikplank weer af naar beneden, maar spring! En voel dat je voor heel even kan vliegen!

3. Wees niet bang voor spijt

Spijt hebben we vaker van dingen die we niet hebben gedaan dan van dingen die we wel hebben gedaan. Als een plan rampzalig uitpakt is dat op het moment verschrikkelijk, maar later danken we er onze leukste anekdotes aan en of trekken we er onze wijste levenslessen uit. Hoe meer fouten, hoe meer je hebt meegemaakt en hoe meer je hebt geleerd. Wat ons echt kan verteren is spijt dat we iets nooit geprobeerd hebben en alle dagdromen over hoe het had kunnen zijn.

Stap uit je gedachten en dagdromen en verwezenlijk waarvan je dacht dat je het nooit zou kunnen!