Opgeven? Ga ervoor!

Soms zijn er dingen in je leven die maar niet lijken te werken. Alles zit tegen, je begint uitgeput te raken en je vertrouwen in een succesvolle afronding neemt langzaam af. Wat te doen? Je zou toch niet… opgeven?

Opgeven is zwak

Het probleem met dit soort dilemma’s is dat we doorzetten collectief gekoppeld hebben aan sterk zijn, en opgeven aan zwakte. Je delft dus sowieso het onderspit als je voor de laatste optie kiest, ook als die eigenlijk beter voor je zou zijn.

Dan maar doorzetten?

Sommige succesgoeroes zijn ervan overtuigd dat je moet doorzetten omdat er dan nog maar één mogelijke einduitkomst is: slagen. Theoretisch gezien heel logisch. En soms is het goed om je innerlijke kracht aan te boren en door te zetten. Maar soms kun je simpelweg niet doorzetten zonder dit ten koste van jezelf te laten gaan. Van je gezondheid, levenslust of relaties. En soms blijkt later dat het resultaat waarvoor je wilde doorzetten, eigenlijk niet zo belangrijk is als je dacht.

Opgeven brengt ook iets

Sta eens stil bij de vraag: wat als ik nooit in mijn leven iets opgegeven had? Wat was er dan gebeurd, hoe had alles er dan uitgezien? Je zult misschien dingen tegenkomen waarvan het je nog pijn doet dat je ze hebt losgelaten, maar realiseer je ook wat je daarvoor terug hebt gekregen.

Als ik niet opgegeven had, had ik op mijn 22-jarige leeftijd waarschijnlijk al drie burn-outs gehad. Als ik niet opgegeven had, was ik nog steeds energie aan het steken in projecten die simpelweg niet levensvatbaar zijn of nu ik erop terugkijk irrelevant waren. Als ik niet opgegeven had, had ik geen tijd gehad voor plezier, genieten en onverwachte avonturen. En was ik bovendien een paar van mijn grootste levenslessen en groeimomenten voor zelfliefde misgelopen. Ik zou misschien zelfs durven beweren…dat opgeven een belangrijke factor is geweest voor het doen ontstaan en doorzetten van sommige huidige projecten, zoals Commit Happiness.