Ontdek je veilig plek

Laten we eerlijk zijn, het leven is iets heel onzekers. Een gelukkige toekomst valt niet te garanderen, zelfs de komende tien minuten zijn niet te voorspellen. Je kan ieder moment in een mentale afgrond vallen! Oké, zo erg is het gelukkig nou ook weer niet. 100% Garantie valt inderdaad niet te geven, maar daarmee is het ook weer niet meteen 0%. Hou jezelf dus niet voor de gek, je kan in het leven heus wel bepaalde maten van zekerheid vinden. En je kunt bovendien je best doen om zoveel mogelijk zekerheid te vergaren! In dit artikel leg ik uit hoe je dat kunt doen door veilige plekken te ontdekken.

Wat is een veilige plek?

Er zijn plaatsen waar je heen kan gaan en waarvan je bíjna kan garanderen dat als je daar bent, alles goed is. Als je je in een vervelende situatie bevindt, denk je: ‘Was ik maar weer …’ en wat je daar invult is hoogstwaarschijnlijk zo’n veilig plek. Bijvoorbeeld thuis, in het park waar ik altijd hardloop, in mijn bed, bij mijn zus thuis, in het museum of in de bibliotheek. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen veilige plekken waar hij of zij zich goed voelt. Zo’n plek kan je helpen in moeilijke situaties omdat je er heen kan gaan om je weer goed te voelen en alleen al het idee, de zekerheid dat er dat soort plekken zijn, geeft je energie.

Jouw veilige plekken

Hoogstwaarschijnlijk heb je al verschillende veilige plekken zonder ze als dusdanig benoemd te hebben. Vul eens die zin uit de vorige alinea in: ‘Was ik maar weer…’. Waar wil jij meestal zijn als je je niet goed voelt of je in onzekere situaties bevindt? En waar ben je altijd blij? Waar kun jij gemoedsrust vinden? Dat zijn jouw veilige plekken, de één nog veiliger dan de ander. Dit hoeven trouwens niet per se materiële, echt bestaande plekken te zijn, het kunnen ook plekken zijn waar je heen gaat in gedachten wanneer je je ogen dicht doet, bijvoorbeeld een plek waar je een keer heen bent geweest met geleide fantasie. Als je meer wilt weten over een innerlijke wereld bouwen, lees dan deze inleiding.

Veilige plekken maken!

Ik heb een vriend die zich net als ik een tijd heel somber heeft gevoeld en die mij een tijd geleden vroeg waarover ik me dan bijvoorbeeld zorgen had gemaakt. Ik legde uit dat ik het gevoel had dat er nergens een veilige plek was waar ik me altijd goed kon voelen. En hij antwoordde: ‘Maar Els, veilige plekken moet je zelf maken!’ De veilige plek die ik nu gemaakt heb is meer een optelsom van omstandigheden: ik maak mijn bed op, doe de gordijnen dicht, doe gekleurde kerstlampjes en wierook aan en ga dan mediteren. En wat er ook aan de hand is, dan kan ik de pijn dragen tot ik me langzaam weer oké ga voelen. Die garantie heb ik voor mezelf gecreëerd en ook jij kunt voor jezelf uitzoeken waar je rustig of blij van wordt en waar je dat kan situeren en hopelijk garanderen. Nogmaals, zo’n plek kan ook een verzonnen plek zijn waar je heen gaat in je fantasie. Zo ben ik ‘in het bezit van’ een grote, glazen buis boven een prachtig natuurgebied waar ik op blote voeten door heen kan lopen en waar het altijd mooi weer is. Het voordeel hiervan is dat ik er altijd heen kan, onafhankelijk van waar in de fysieke wereld ik me bevind!

Een veilige plek is dus een plaats waar je heen kan gaan en waar je je bijna altijd goed voelt. Het kunnen echt bestaande, materiële plaatsen zijn, het kunnen optelsommen van omstandigheden zijn of het kunnen plekken zijn in je fantasie. Ten eerste heb je waarschijnlijk al bepaalde veilige plekken en ten tweede kan je er nog meer voor jezelf creëren. Dit geeft je meer zekerheid en gemoedsrust in je leven.