Wat is de zin van het leven?

Wat is de zin van het leven? Als je nog geen bevredigend antwoord op deze vraag hebt gevonden, is dit artikel iets voor jou!

Wat de Monty Pythons ons willen laten geloven

Heb je Monty Pythons’ The Meaning Of Life al wel eens gezien? Het is misschien wel het bekendste voorbeeld van hoe literatuur, film en theater ons impliciet de boodschap influisteren dat er maar één zin van het leven bestaat; de enige, ultieme zin. Ook ik dacht dat lange tijd en heb jarenlang tevergeefs en gefrustreerd gezocht naar The Meaning Of Life.

Eén zin, twee zins?

Wat je zelden hoort is dat er voor iedere persoon meerdere ‘zins’ zouden bestaan. Wat is het meervoud van ‘de zin van het leven’ eigenlijk? Zins? Zinnen? Juist, in het Nederlands is er niet eens een taalkundig meervoud. Tijd voor een nieuwe kijk!

Zin is een ervaring

Het gevoel dat je leven zin heeft, is een ervaring, een menselijke emotie. Het is niet iets externs dat we rationeel kunnen beredeneren. Uiteindelijk heb je de ervaring dat je leven zinvol is, of heb je dat niet. Daarom heb ik het in de rest van dit artikel over een zinervaring.

9 Aspecten

In plaats van één zin onderscheiden humanistische professoren Hans Alma en Adrie Smaling negen aspecten van zo’n zinervaring. Dit zijn als het ware 9 categorieën van dingen die zin kunnen geven. Als je meerdere van deze aspecten terugvindt in je leven, heb je waarschijnlijk het gevoel een zinvol leven te leiden. Zie het als 9 mogelijkheden om te uit te vinden hoe jouw leven zinvoller kan worden.

– Welbevinden

Voel je je simpelweg vaak genoeg prettig? Een warme douche, een lekkere maaltijd, een comfortabel bed of misschien wel medicatie of drugs waarvan je je lekker gaat voelen. Geniet je genoeg van je leven op deze manier?

– Motivatie

Heb je zin om dingen te doen? Heb je redenen om te zijn wie je bent? Ervaar je wel eens spontane vitaliteit? Zo ja, dan ervaar je motivatie in je leven.

– Verbondenheid

Hoe verbonden voel jij je met andere mensen en de wereld om je heen? Zo kan je je sociaal verbonden voelen door familie, vriendschappen en andere relaties. Of je kan je betrokken voelen op de natuur.

– Doelgerichtheid

Heb je plannen voor de toekomst? Of heb je misschien zelfs het gevoel van een innerlijke noodzaak om een bepaald doel te realiseren? De een wil een gezin stichten, de ander heeft het gevoel op de wereld te zijn gezet om muziek te maken voor anderen of om wereldvrede te bevorderen. Ervaar jij doelgerichtheid in je leven?

– Waardevolheid

Zijn er in jouw leven waarden aanwezig? Bijvoorbeeld een gevoel van eigenwaarde, zelfcompassie of zelfzorg?

– Transcendentie

We bevinden ons allemaal in een dagelijkse realiteit. Dit land, deze cultuur, deze familie, dit werk… Maar soms is het belangrijk dat je die dagelijkst realiteit kan overstijgen. Dat kan je zoeken in religie, spiritualiteit, de magie van het leven, maar ook doordat je je niet opgesloten voelt in je eigen culturele achtergrond.

– Competentie

Heb je het gevoel bekwaam te zijn? Heb je het gevoel dat je iets kunt? Bijvoorbeeld op sociaal, moreel of verstandelijk gebied. Als je je competent voelt, levert dat een gevoel van autonomie op. Je bent in staat dingen te verwezenlijken.

– Erkenning

Heb je het gevoel door anderen gezien en gewaardeerd te worden voor je bijdragen en kwaliteiten? En zie je ook wat anderen goed doen? Het gaat hier dus zowel om erkenning van jezelf door anderen, als van anderen door jou.

– Samenhang

Is de wereld om je heen begrijpelijk? Religie of wetenschap kunnen bijvoorbeeld antwoorden bieden op vragen over het hoe en waarom. Voor veel mensen in de ervaring van samenhang heel normaal, maar sommigen ervaren de wereld om hun heen als heel vervreemdend. Dit kan een gevoel van zinloosheid als gevolg hebben.

Wat als ik weinig zin ervaar?

Welke van bovenstaande aspecten kunnen nog ontwikkeld worden in jouw leven? Als je bijvoorbeeld weinig verbondenheid ervaart, zou je meer energie kunnen steken in het onderhouden van vriendschappen of een goede band met je buren of familie. Als je nog weinig erkenning ervaart, laat dan meer van jezelf zien of vraag collega’s om hun mening over je werk. Ga voor jezelf na welk aspect je meer in je leven naar voren zou willen laten komen.

Geef zins aan je leven!

The One And Only Meaning Of Life bestaat dus niet. Wel kan je zin ervaren en dat kan op meerdere manieren. Deze negen aspecten van zinervaring kunnen je helpen na te gaan hoe je meer zin(s) kan geven aan je leven.

[bol_product_links block_id=”bol_52f4e821184b7_selected-products” products=”1001004006761327″ name=”Commit Happiness raad jou dit boek aan: Waarvoor je leeft van Hans Alma en Adrie Smaling” sub_id=”Waarvoor je leeft, Hans Alma en Adrie Smaling” link_color=”C04E57″ subtitle_color=”C04E57″ pricetype_color=”000000″ price_color=”C04E57″ deliverytime_color=”68A699″ background_color=”FFFFFF” border_color=”ACCEC7″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]