Hoe vind ik de juiste partner?

En telkens weer blijkt uiteindelijk je partner toch nog niet de juiste. We hoppen van her naar der en overal zijn zowel voor- en nadelen. Naar wie moet je zoeken en bij wie moet je blijven of juist weggaan?

1. Wat wil je van hem of haar?

Waarom heb je eigenlijk een partner nodig? Wat wil je van hem of haar? Wat is je doel met de relatie? Denk eerst daar eerst goed over na. Ik raad je aan om nu meteen vijf minuten de tijd te nemen wat dingen op te schrijven. Vaak verzanden we hierbij in mijmeringen over wat voor soort man of vrouw het moet zijn, we denken na over karakter, interesses en uiterlijk, maar daar gaan we nu juist de fout in. Dat is hoe we het altijd aanpakten en dat is ook hoe het nu juist altijd misliep. Denk in plaats van over de persoon zelf over de relatie. Hoe moet hij of zij zich gedragen in een relatie? Wil je bijvoorbeeld altijd op steun kunnen rekenen? Of bakken vol aandacht? Of juist meer vrijheid? En bedenkt daarna wat voor persoon bij deze kenmerken hoort, dat is de partner die jij zoekt.

2. Duidelijkheid over de relatie

Probeer als je een potentiële partner hebt ontmoet niet alleen tot over je oren verliefd te zijn, probeer ook duidelijk voor ogen te krijgen hoe jullie relatie zal zijn. Probeer bij het maken van deze schets ook de obstakels te zien. Bijvoorbeeld: waarschijnlijk zullen we elkaar goed kunnen steunen in moeilijke tijden, maar waarschijnlijk zullen we ook weinig gedeelde interesses kunnen vinden en het daarom moeilijk hebben gezamenlijke activiteiten te bedenken. Het is heel belangrijk om eerlijk naar jezelf toe te zijn over welke moeilijkheden je tegen zou kunnen komen, hoe je daar mee om wil gaan en of het de relatie de kop zal kosten. Misschien heel spannend: bespreek je zorgen nu alvast met hem of haar. Dat kan heel opluchtend en verlichtend werken, maar kijk uit dat je het niet al te vroeg doet: het kan de ander natuurlijk ook afschrikken.

3. Blijf jezelf

Natuurlijk is een relatie geven en nemen, maar een relatie is niet dingen doen die tegenstrijdig zijn met jouw persoonlijkheid. Gedraag je niet als iemand anders om te pleasen, want als je je gedraagt als iemand anders eindig je uiteindelijk met een partner die ook past bij iemand anders. Terwijl als je jezelf blijft, eindig je met een partner die ook daadwerkelijk past bij jouzelf. En dat is het doel: bij de juiste persoon uitkomen. Geef dus alleen iets voor de ander op als je dat vanuit jezelf wilt doen. Als je te veel van jezelf moet opgeven en je in te veel bochten moet wringen, dan heb je de juiste persoon nog niet gevonden.

Vraag je dus niet af wie je ideale partner is, maar welke partner hoort bij jouw ideale relatie. Wees vervolgens eerlijk naar jezelf toe over wat voor relatie jij en degene die je hebt ontmoet zouden kunnen hebben. Zie ook de obstakels. En blijf altijd jezelf want alleen zo eindig je met iemand die bij jou past.