Zo vervang je jouw oordelen door nieuwsgierigheid

Egoïstisch, lomp, aansteller, bezitterig… We oordelen allemaal wel eens over anderen. En dat is heel menselijk dus ik ga je niet vertellen dat je ermee moet stoppen. Wel ga ik je leren waarom het veel leuker is er geen waarde meer aan te hechten, en hoe je dat doet.

Hecht geen waarde aan het stemmetje

Als we het stemmetje in ons hoofd weer eens horen roepen hoe stom die ander is, komt dat eigenlijk altijd voort uit onbegrip. Denk er eens over na. We begrijpen niet waarom iemand zich zo gek kleedt of egoïstisch gedraagt. Als we de tijd zouden nemen iemand volledig te begrijpen, zouden we precies snappen waarom iemand zich zo gedraagt, en zouden we er een heel andere mening over vormen.

Het is echter niet mogelijk om je écht volledig te verplaatsen in iemand anders. Je zou dan zijn of haar leven volledig moeten herbeleven. Omdat we niemand volledig kunnen begrijpen, zou het beter zijn als we geen waarde meer hechten aan dat oordelende stemmetje in ons hoofd.

geen tijd om te oordelen - sharable van Commit Happiness

Laten we iedere keer dat we onszelf ‘horen oordelen’ ervan bewust worden dat die ander een binnenkant heeft die we niet begrijpen en daarom niet kunnen oordelen.

Waarom het bovendien veel leuker is niet over anderen te oordelen

Vraag die ander in plaats van te oordelen eens waarom hij of zij zich zo gedraagt? Mensen zijn leuk en verrassend. Ze hebben unieke opvattingen en zienswijzen. Stel je nieuwsgierig op: ‘Waarom is deze persoon anders dan ik?’ en ontdek hun wereld. Je kan er veel van leren.

Stel je open

Zo was er een meisje dat ik leerde kennen op de open dag van mijn universiteit en waarvan ik hoopte dat zij en ik niet daadwerkelijk dezelfde studie zouden gaan doen. Waarom niet? Ik vond haar lompige boersheid irritant. Maar het universum besloot dat het een goede les voor me was met haar te gaan moeten samenwerken. Later ben ik haar directheid juist enorm gaan waarderen; mooi hoe ze in haar eigen kracht gaat staan en helemaal zichzelf is. Inmiddels is ze een van de weinige studievrienden met wie ik nog met veel plezier wel eens contact op neem.

De truc is om je open op te stellen en de ander te leren kennen. Je zal zien dat er in eerste instantie ‘stomme mensen’ lijken te bestaan, terwijl in tweede instantie diezelfde mensen je vrienden kunnen worden!

Geen tijd om te oordelen

Stel je voor dat je je voor iedereen open op zou stellen, je oordeel even zou laten voor wat het is en juist op diegene afstapt om zijn of haar binnenkant te leren kennen… Ik denk vaak aan een vriend van me, Albert Lauer die zei: “Als je beseft dat iedereen een binnenkant heeft, dan heb je niet eens meer tijd om te oordelen.”.

Bewaren