De kracht van hard

Bah, hardheid

Nu we in het artikel De kracht van zacht de zachtheid opgehemeld hebben, wil ik graag de tegenpool ervan belichten: hardheid. Toen Els en ik onze eerste zachte dag beleefden, was ik ontzettend blij met wat voor een geweldige uitvinding dat was. Ik had echter nog voornamelijk harde dagen, en dat voelde als een ongewenst iets. Maar op de een of andere manier lukte het me gewoon nog niet om elke dag een zachte dag te maken. Dan was er mijn hardheid die daar tegenin ging, die vond: maar zo bereik je toch nooit wat?

Nadat ik een tijd lang met vurige hardheid mijn hardheid probeerde te bestrijden (wat uiteraard niet lukte) besloot ik met zachtheid naar mijn hardheid te kijken. Zachtheid is een kracht waarvan alles mag, een kracht van veel ‘beetjes’ en altijd ‘goed genoeg’. Dus besefte ik, dat van mijn zachte ik, mijn hardheid er gewoon mag zijn.

Hardheid is niet verkeerd. Het is gewoon iets anders dan zachtheid.
En als we allebei kennen, kunnen we hardheid gebruiken waar hardheid goed in is, en zachtheid voor waar zachtheid goed in is.

Wat is hardheid precies?

Hardheid is vuur, passie, daadkracht, ambitie. Hardheid wil iets per se wel of per se niet – nooit de middenweg. Hardheid durft standpunten in te nemen en daarvoor te vechten. Hardheid neemt kwalijk.

Vooral als je meer hardheid dan zachtheid hebt, zoals ik, kan het moeilijk zijn om de kracht van hardheid te zien. Ik zag vooral waar het mij in de weg zat: namelijk bij het mezelf vergeven en er genoegen mee nemen als ik iets fout deed of niet goed genoeg. Dingen waar ik dus heel veel moeite mee had.

Maar hardheid heeft (net als zachtheid) zeker zijn voordelen:

– Hardheid neemt ruimte in, en durft grenzen te stellen. Je assertiviteit komt voort uit hardheid. Je hardheid zorgt ervoor dat jij de ruimte opeist die je nodig hebt, en dat je voorkomt dat mensen over jouw grenzen heen gaan. (Zachtheid zorgt ervoor dat je niet meer ruimte inneemt dan je nodig hebt, en voorkomt dat je over de grenzen van anderen heen gaat.)

– Hardheid laat je dingen niet ‘een beetje’ ervaren, maar gaat voor extremen: hardheid kan fucking hard genieten. Hardheid houdt het leven spannend en avontuurlijk. (Zachtheid zorgt ervoor dat je kunt uitrusten.)

– Hardheid gaat voor actie ondernemen. Het voorkomt dat je dingen uitstelt en helpt je je doelen te bereiken. (Zachtheid helpt je om, als je vervolgens niet bereikt wat je had willen bereiken, jezelf dat niet kwalijk te nemen maar morgen gewoon weer opnieuw te proberen.)

Zacht èn hard

In het laatste artikel van deze reeks, Zacht en hard, gaan we het hebben over jouw zachte en harde kracht, en hoe je deze het beste kunt gebruiken.