Bevrijd jezelf van manipulatie

Je partner die sip kijkt wanner je zegt dat je al met je vrienden uitgaat die avond. Een familielid die een wenkbrauw optrekt wanneer je aangeeft niet naar het kerstdiner te komen. De buurvrouw die je ongevraagd adviseert weer eens naar de kapper te gaan. Allemaal willen ze wat van je. Subtiel of onsubtiel, bewust of onbewust, ze willen controle over je. Waarom is het zowel voor jou als voor de ander vaak beter daar geen gehoor aan te geven?

Wat is manipulatie?

Misschien ken je het beroemde boek Robinson Crusoë van Daniël Defoe. Robinson voelt zich als jongen sterk aangetrokken tot het leven op zee, maar zijn ouders willen liever dat hij koopman wordt. Natuurlijk vertolken ze dit onder het mom ‘we willen dat jij gelukkig wordt (en dat kan het beste via een stabiel en redelijk inkomen)’. Maar wat zit er achter? Ze hebben hun andere kinderen al verloren aan de zee en willen niet nog een kind kwijt. Als Robinson niet gelukkig is, zijn zij ook niet gelukkig. Het gaat dus eigenlijk om hun eigen gevoel, want zij zouden zich ongelukkig gaan voelen als het Robinson niet goed gaat.

Manipulatie = het controleren van de ander vanuit de (onbewuste en foutieve) overtuiging dat ons levensgeluk staat of valt bij hoe de ander zich gedraagt.

Tijd om onszelf en de ander hiervan te bevrijden!

Bevrijd jezelf

Het is niet leuk om je leven te laten bepalen door anderen of om over je heen te laten lopen. Ga de zee op als dat is waar jouw hart je heen leidt. Bevrijd jezelf! Jij bent de enige die jouw leven leidt. En je bent geen klein kind meer, je bent een volwassen individu en jij kan het beste voelen wat je zelf wilt met je eigen leven. Het enige wat je hoeft te doen is je eigen hart volgen in plaats van te doen wat die ander van je wilt.

Natuurlijk kan dat heel lastig zijn. Ten eerste denken we namelijk vaak dat we de ander daarmee verdriet zullen doen. Ten tweede kunnen we het de ander meestal ook niet echt kwalijk nemen omdat hij of zij het onbewust of vanuit angst doet. Dat brengt ons bij het volgende punt.

Bevrijd de ander

Stel dat Robinson in Engeland was gebleven en tegen zijn zin in koopman was geworden, dan zou hij op den duur zijn ouders het zeer kwalijk zijn gaan nemen dat hij niet het leven leidde dat hij wilde. Kun je je voorstellen hoe je je tegenover iemand gaat voelen als hij of zij jou belet te doen waarvan je hart sneller gaat kloppen? Als je van iemand wilt blijven houden, laat je dan juist niet door hem of haar manipuleren, dat is veel beter voor jullie relatie.

bevrijd jezelf van manipulatie - sharable

En in het beste geval help je juist de ander in zijn/haar eigen kracht te gaan staan! Je bevrijdt de ander in wezen van zijn of haar afhankelijkheid van jou. Eerst was het levensgeluk van die ander immers afhankelijk van of jij wel of niet zou doen wat die ander van je wilde. Als je dat zou doen, zou hij of zij voor even gelukkig zijn, tot het volgende moment van om controle vechten. Dan moet die ander weer zijn zielige of boze gezicht opzetten om jou te overtuigen iets anders te doen dan je wilt. Een constant touwtrekken waarvan je de ander kan bevrijden door simpelweg dat afhankelijkheidspatroon te doorbreken.

Doe wat je zelf wilt zodat de ander genoodzaakt zal zijn geluk in zichzelf te gaan zoeken in plaats van in jou. Geluk in je zelf vinden is een veel stabielere en rustigere basis. Doe die ander dát plezier in plaats van de kortstondige opluchting dat jij “gelukkig weer gehoorzaamt”.

Vrijheid & liefde

Bevrijd jezelf en bevrijd de ander door je eigen hart te volgen. Zo kan jij doen wat jij wilt, kan je van die ander blijven houden en wordt de ander verlost van zijn of haar afhankelijkheid.

Bewaren