Leer je negatieve emoties te waarderen

Verdriet, woede, jaloezie… Als je een negatief gevoel ervaart kan je grofweg twee dingen doen: je kunt je verzetten tegen de emotie (“Ik wil me niet slecht voelen, hoe kan ik mezelf afleiden?” “Ik doe iets fout” of “Het is de schuld van …”) of je kunt juist naar de emotie toe bewegen.

Mind Switch

In dit artikel wil ik je helpen een mind switch te maken. Er van uitgaande dat je je nu bevindt in het gebruikelijk ‘Negatieve emoties zijn negatief’, wil ik je helpen de weg te vinden naar ‘negatieve emoties zijn positief’. Stel je eens voor dat je dat zou geloven, dat je het daadwerkelijk zou kunnen appreciëren als je je slecht voelde… wat een opluchting! Ik geef je 2 redenen om deze nieuwe overtuiging aan te nemen en vertel je dan hoe je de overtuiging echt eigen kan maken.

1. Je kompas werkt!

Heb je er al ooit over nagedacht dat je gevoelens fungeren als richtingaanwijzers? Ze vertellen je welke kant je het beste op kunt gaan in het leven.

Als je je verveelt op het werk, is dat je intuïtie die je laat weten dat er een mooier werk voor jou is waar je beter tot je recht zult komen. En als je hart direct een sprongetje maakt van vreugde bij de bezichtiging van een huis, weet je plotseling dat dat is waar je wilt gaan wonen.

maak dankbaar gebruik van je gevoelens als je eigen op maat gemaakte kompas - 2 redenen om je goed te voelen over je slecht voelen - Commit Happiness Sharable

Stel je voor dat je nooit ergens een negatief gevoel bij zou ervaren… Dan zou je totaal geen onderscheid kunnen maken tussen wat je wel of niet prefereert in je leven. Je zou geen clou hebben wat te doen! Maak dus dankbaar gebruik van je gevoelens als je eigen op maat gemaakte kompas.

2. Gefeliciteerd, je hebt een standaard :)

Ken je van die mensen wiens leven jij niet zou willen leven omdat ze niet echt gaan voor hun dromen en nooit écht tevreden zijn, maar die toch altijd antwoorden ‘goed’ als je ze vraagt hoe het met ze gaat? Iedereen heeft een andere standaard voor zijn/haar eigen leven. De één neemt er genoegen mee als ‘het zijn gangentje gaat’, en de ander wil zich het grootste deel van de tijd fantastisch voelen.

Op het moment dat jij je slecht voelt over iets kleins waar een ander niet eens van zou opkijken, betekent dat alleen maar dat je een hogere standaard hebt. En dat is juist iets goeds! Je mag streven naar je super goed voelen en met minder geen genoegen nemen!

Maak een innerlijk besluit

Je kan je dus goed voelen over je slecht voelen omdat het je alleen maar vertelt dat er iets nog fijner kan worden in je leven. Maar de standaardreactie van de meeste mensen is bang te zijn voor hun negatieve gevoelens. Hoe kan je dan echt die mind switch maken en gaan geloven dat je je er goed over kan voelen? Neem een innerlijk besluit. Besluit nu: vanaf vandaag ga ik me goed voelen over mijn slechte gevoelens. En dat hoeft dan niet eens direct te lukken, maar neem je voor het vanaf nu in de praktijk te brengen (lees het Make It Happen vak hieronder voor concrete aanwijzingen) en te oefenen bij elke negatieve emotie die opkomt.

Het is misschien een 180 graden omdraaiing van hoe je normaal naar negatieve emoties kijkt, maar het is écht mogelijk!

Bewaren

Bewaren