Hoe kom ik uit mijn negatieve spiraal? (het radioprincipe)

Het is zo’n kutdag waarop je niet goed in je vel zit, waardoor alles dat misgaat extra zwaar weegt. Omdat de klappen harder aankomen, zak je nog dieper in de put en je situatie lijkt steeds uitzichtlozer te worden: welkom in de negatieve spiraal.

Hoe zorg je er op zo’n moment voor dat je niet onder je deken blijft huilen tot de redding van buitenaf komt? Dat wil ik je in dit artikel uitleggen aan de hand van het radioprincipe.

Wat is het radioprincipe?

We kennen allemaal het principe van overdracht door middel van een verbinding: als we een weg naar een stad aanleggen, kan er verkeer heen stromen. Als we aansluiten op een wifi netwerk, zijn we in staat informatie van internet te downloaden. Als we de radio afstemmen op de juiste frequentie, kunnen we de zender ontvangen die we willen horen.
Mijn opvatting is dat positiviteit net zo goed een bron is waar je ‘informatie’ van kunt ontvangen. En wat is er aan de hand op een dipdag of -moment? Je verbinding is verbroken!

Verbinding maken

Dus…hoe stel je jezelf af op de frequentie van positiviteit? Goed om te weten is dat je dus op zoek kunt gaan naar contact met alle vormen hiervan. Je hebt maar een sprankeltje positiviteit nodig om in verbinding te staan met die enorme bron!
Een tweede vereiste is dat op dit moment erg weinig van jezelf moet vragen. Je staat immers niet in contact met kracht, doorzettingsvermogen of vindingrijkheid. (Allemaal verschillende vormen van positieve bronnen).

We gaan dus op zoek naar iets heel makkelijks. We gaan op zoek naar iets dat positieve gevoelens bij je oproept, zonder dat je daar moeite voor hoeft te doen. Het is dus helemaal niet erg als je lang naar iets moet zoeken, of als dingen die je normaal wel een goed gevoel geven (je beste vriend of zo) nu alleen maar frustratie of verdriet bij je oproepen.

Enkele suggesties:
– Ga de personen af die je dierbaar zijn.
– Denk aan een kennis die je kunt waarderen om een speciale kwaliteit (bijvoorbeeld de grapjes die hij/zij maakt, attentheid, enthousiasme).
– Of iets aardigs dat iemand ooit voor je gedaan heeft.
– Bekijk een filmpje, muziek of andere kunstwerk waar je vaak van kunt genieten.
– Probeer iets kleins te noemen waar je (oprecht) dankbaar voor bent.
– Denk terug aan leuke herinneringen.
– Zoek grapjes op.

Het uitgangspunt van het radioprincipe

De kracht van het radioprincipe zit in het feit dat het relatief makkelijk voor jezelf is om weer blij te worden. In plaats van dat je op zo’n negatief moment probeert weer het positieve van de huidige situatie of de mensen om je heen in te zien (moeilijk!!) hoef je ‘alleen maar’ verbinding te maken met een willekeurige vorm van positiviteit, waarna je ingetuned bent op positiviteit en dat als het ware vanzelf naar je toe kan stromen!

De verbinding versterken

Als je op een gegeven moment iets gevonden hebt dat een goed gevoel in je oproept, blijf dan met je aandacht bij dat onderwerp en de positieve emotie. Mocht het gebeuren dat het gevoel heel snel weer wegebt, is dat geen probleem. Natuurlijk is de verbinding in het begin nog een beetje kwetsbaar, en kan hij makkelijk wegvallen. Je kunt gewoon weer opnieuw proberen iets te vinden dat de verbinding tot stand brengt.

Blijf zo je aandacht op positieve dingen richten, en besef je dat je alleen al door in verbinding te zijn, de verbinding versterkt. Hierdoor zal het vinden van nieuwe, goede dingen steeds makkelijker gaan.

Ontvangen

Wanneer je langere tijd in een positieve emotie verkeerd, hoef je niet meer te zoeken naar meer positiviteit, maar dient die zich vanzelf aan. Als je de verbinding lang genoeg in stand houdt, kun je op een geven moment ook de lichtpuntjes of oplossingen van de huidige situatie in gaan zien. Je bent van een neerwaartse in een opwaartse spiraal terecht gekomen!