Met een glimlach de winter door

De winter is koud, maar dan vaak weer niet koud genoeg om lekker te kunnen schaatsen. Dat het nog donker is wanneer ik opsta, vond ik altijd ronduit deprimerend. Mijn hele leven heb ik drie lievelingsseizoenen gehad: lente, zomer en herfst.

Daar kwam verandering in toen ik een keer in oktober een reclamebord tegenkwam met de zin: nights getting longer, days getting shorter – and not minding it at all.
Wat? Was dat mogelijk? Niet opzien tegen de winter? Ik besloot het een kans te geven, en wil hier met jullie delen wat mij heeft geholpen om meer van de winter te kunnen genieten!

Beoordeel de winter niet als een zomer

Genieten van de winter begint bij de winter niet anders te willen maken dan hij is. Zelf was ik altijd op de vlucht voor de kou en probeerde ik elke onprettige, winterse ervaring zo min mogelijk te doorvoelen.

Wanneer we stoppen de winter te behandelen als een zomer, ontstaat er echter een prachtig schouwspel. Als je eens een keer de kou of regen probeert te voelen als ervaring van dit Magnifieke Leven en met volledige, oordeelvrije aandacht de sensaties waarneemt, bevindt je je in een wonderlijk avontuur. Als een kind dat in de plassen stampt.

Ode aan de warmte

Naast de pure rauwheid ervaren, is het echter ook heel prettig om weg te kruipen in comfort. Omarm de warmte die je wèl hebt in de winter. Er is geen beter seizoen om ons bewust te worden van hoe bijzonder en hoe fijn het eigenlijk is om je warm te voelen. Sta er iedere keer even bij stil als je weer een lekker warm huis binnenkomt.

Winter voorpret

Geef jezelf een reden om je op de winter te verheugen! Vorig jaar kocht ik in september al de mooiste en warmste winterjas die ik kon vinden. Hij hing prominent aanwezig in mijn gang, want elke keer als ik hem zag had ik zin om hem aan te trekken, wat een reden vormde om een klein beetje uit te kijken naar de dagen dat het kouder werd.

Dit werkt ook met andere winterse producten: een fles glühwein, pepernoten, chocolademelk of je favoriete kerstfilm. Stal ze uit op een mooie plek en spreek met jezelf af dat je het product pas gebruikt op de dag dat je denkt: hè gadver, het is weer winter. Key is dat je jezelf nog even onthoudt van het genieten, zodat je tijd hebt om voorpret op te bouwen.

Keer naar binnen

Binnen zitten heeft ook zo zijn voordelen. Voor de natuur is de winter een tijd van incubatie, en hoewel wij mee moeten hollen met de altijd doordravende maatschappij, kunnen we hier inspiratie uit putten voor momenten van bezinning. Je hebt geen druk om meer om naar buiten te gaan omdat het ‘zonde zou zijn van het mooie weer’. Kruip met pen en papier op de bank en reflecteer op jezelf en je leven. Wat speelt er in je? Wat heeft aandacht nodig nu, wat wil uitrusten?

Binnenkort wordt het weer lente: waar wil je dan je toegenomen levensenergie in steken? De kerstvakantie kan een perfect moment zijn voor een innerlijke pelgrimage! Meer hierover kun je vinden in het boek Innerlijk pelgrimeren van Christine de Vries:

[bol_product_links block_id=”bol_564ef56ce46e7_selected-products” products=”1001004010307995″ name=”Innerlijk pelgrimeren” sub_id=”” link_color=”C04E57″ subtitle_color=”C04E57″ pricetype_color=”000000″ price_color=”C04E57″ deliverytime_color=”68A699″ background_color=”FFFFFF” border_color=”ACCEC7″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Licht aan het einde van de tunnel

De kou van de winter kan zich nog een aantal maanden van het nieuwe jaar aan je blijven opdringen, en dat is best lang. Wil je na mijn tips nog steeds zo snel mogelijk van de winter af, dan weet je in ieder geval dat je vanaf 21 december op een opwaartse spiraal zit. Misschien zitten we nog midden in de winter, maar elke dag wordt het alweer langer licht!