7 Inspirerende ochtenden

‘Hoe je de dag begint, bepaalt hoe je je dag leeft,’ is een uitspraak van affirmatiekoningin Louise Hay. Hoewel een goede of slechte ochtend natuurlijk niet vastlegt hoe je de rest van de dag doorkomt, kan een goed begin van je dag weldegelijk een enorme invloed hebben.

Ik wil je in dit artikel dan ook inspireren om, of je nu een avond- of ochtendmens bent, vanaf morgen een ochtendritueel te volgen dat bijdraagt aan je geluk.\

1. Rock the day

Niets zo opbeurend en power-boostend als direct wanneer je wekker gaat de meest blije muziek uit je collectie opzetten! Mijn vrolijkste dagen begin ik dansend. (:

2. Het dankbaarheidsontbijt

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die elke dag vijf nieuwe dingen opschrijven waar ze dankbaar voor zijn, gelukkiger worden. Een tijdlang schreef ik zelf ook in een schriftje braaf vijf items per dag op, maar uiteraard verwaterde deze gewoonte na een tijdje.

Wat is een beter moment om dankbaar te zijn dan tijdens je ontbijt? Aan ontbijten ontkom je (hopelijk) niet. Noem, bij elke hap die je neemt, iets op waar je dankbaar voor bent. Zo voed je niet alleen je maag, maar ook je hart.

3. Positieve affirmaties

Ook affirmaties zijn een fijne manier om de dag te beginnen. Dit zijn korte, positieve zinnen die een overtuiging weergeven die jij je eigen wilt maken. Je kan het in je ochtendritueel verwerken dat je elke ochtend jouw affirmaties opzegt voor de spiegel of tijdens het aandoen van je schoenen.

Ideeën voor ochtendaffirmaties:
– Ik sta open voor al het moois dat op mijn pad gaat komen vandaag.
– Ik mag deze dag mijn ware ik laten zien.
– Ik ben dankbaar voor al het goede dat ik nu in mijn leven heb.

4. Sta stil

Stilstaan kan op allerlei manieren, denk bijvoorbeeld aan meditatie of dagboek schrijven. Het zorgt ervoor dat je de dag rustig kunt beginnen.

5. Inspireer jezelf

Je kunt elke ochtend beginnen met een mooi filmpje, geluid of inspirerende tekst. Hiervoor kun je materiaal gebruiken dat je zelf al kent (neem bijvoorbeeld elke keer een passage uit een lievelingsboek of dichtbundel) of een dagelijks vernieuwende website zoals Daily inspirational quotes bezoeken.

6. Beweeg

Wat ook heerlijk kan zijn is juist niet met je hoofd bezig te zijn ’s ochtends, maar met gedachten op nul te gaan hardlopen, zwemmen, ochtend gymmen of fietsen.

7. Blik vooruit

Maar al te makkelijk focussen we op van alles tegelijkertijd, zonder te weten wat we nu het belangrijkste vinden. Stel jezelf elke ochtend de vraag: als ik één ding kon bereiken vandaag, wat zou dat dan zijn?

Mij helpt deze vraag me om mijn prioriteit weer helder te krijgen. Bovendien geeft het me de rust dat als ik dit ene ding bereik, het niet zo uitmaakt hoe goed de rest van de dag gaat, omdat het belangrijkste in ieder geval gelukt is.

Jouw nieuwe ochtend

Je kunt je fantastische-ochtend ritueel samenstellen uit één of meerdere van deze suggesties, of natuurlijk je eigen ideeën gebruiken. Extra leuk wordt je ochtend als je hem ook nog eens versiert.
We vinden het superleuk om te horen wat jullie favoriete ochtendrituelen zijn! Laat gerust een reactie onder met jouw ideeën, zodat je anderen ook weer kunt inspireren.