Hoe kun je afreizen naar je innerlijke wereld?

Het thema Bouw een innerlijk paleis gaat volledig over je innerlijke wereld. Maar wat is die innerlijke wereld precies? In dit artikel vertel ik je alles wat je nodig hebt om aan de slag te kunnen met de andere artikelen uit dit thema.

Wat is een innerlijke wereld?

Je innerlijke wereld is alles wat alleen jij mee kunt maken, en dus onbereikbaar is voor de mensen om je heen. De dromen die je ’s nachts hebt en de fantasieën die je overdag creëert. Je innerlijke wereld hoeft zich echter niet te beperken tot de wereld in je hoofd. Je kunt wezens fantaseren die je meeneemt naar de buitenwereld en je helpen bij het dagelijkse leven daar. Of je kunt juist inspiratie halen uit de buitenwereld om daar in je innerlijke wereld een paleis van te bouwen.

Dromen

Er zijn verschillende innerlijke werelden. Zo is er die van je nachtelijke dromen: dit is een wereld waarin je meestal niet zoveel invloed hebt en pas de volgende ochtend kunt reflecteren op wat er allemaal gebeurd is, inclusief het besef dat het een droom was. Je kunt echter ook lucide dromen, dan wordt de wereld van je dromen een speelplaats waar je net zo wakker bent als overdag en kunt vliegen, leren en ontdekken.

Fantasie

Een andere innerlijke wereld is die van je fantasie. En die kun je op twee manieren beleven. Ten eerste kun je heel bewust gaan fantaseren en zelf bouwen aan je wereld. Je besluit bijvoorbeeld dat je een luchtkasteel wilt maken, ontwerpt hoe het eruit ziet en loopt er vervolgens doorheen om alle meubels zo te plaatsen als jij ze wilt.

Geleide fantasie

Een tweede manier is die van de geleide fantasie. Hierbij ga je wel je innerlijke wereld in, maar hoogstens met een richtlijn in plaats van een uitgestippeld plan. Je besluit bijvoorbeeld naar ‘een’ natuurgebied te gaan. Je sluit je ogen en wacht dan tot er vanzelf een beeld in je opkomt, in plaats van er bewust één te creëren. Deze manier is niet beter dan de vorige, maar levert simpelweg andere resultaten op.
Natuurlijk kan het ook vóórkomen dat je een combinatie van beide manieren gebruikt: je wacht af wat voor landschap er voor je oprijst, maar vervolgens ga je in dit landschap zelf bewust iets veranderen.

Op reis

Natuurlijk bestaat je innerlijke wereld nog uit oneindig veel meer, maar dit zijn de gebieden waar we ons in dit thema vooral op richten. Ik hoop dat je je een beetje geprikkeld voelt om op reis te gaan en te ontdekken hoeveel werelden, vrienden en levenslessen zich diep in je bevinden. (: